Az orosz medve tyúkszeme

2015. február 16. 20:14

Moszkva szemében a lengyelek már a kijevi narancsos forradalom óta lázítóknak számítanak, akik az orosz befolyási zónának tartott Ukrajnát Nyugathoz próbálják húzni.

2015. február 16. 20:14
Jaroslaw Gizinski
Válasz.hu

Nem csoda, hogy ebben az évben Oroszország ellenségeinek ranglistáján mi, lengyelek már igen előkelő helyet foglalunk el közvetlenül az »áruló« balti államok és a gonosz Amerika után. A régi szovjet mintákkal előszeretettel élő orosz propaganda Grzegorz Schetyna lengyel külügyminisztert az Egyesült Államok láncos kutyájaként ábrázolja, mellyel egyenesen a »jó« brezsnyevi korszak hangulatát juttatja eszünkbe.

Az oroszok begurulásának fő oka az ukrán helyzet, de az utóbbi hetekben egy másik ponton is sikerült alaposan rálépnünk a nagy medve tyúkszemére. Ez az érzékeny pont a történelem, pontosabban az azzal kapcsolatos sajátos történelmi politika. Az oroszok többsége számára a történelem általában eléggé közömbös téma, kivéve egyet: a második világháborút. Senki se tagadja, hogy a háború tengernyi szenvedést hozott a volt Szovjetunió népeinek, ugyanakkor annak a mítosznak a kezdetét is jelentette, mely szerint a kegyetlen sztálinista diktatúra szabadságot és békét hozott egész Európának. Ezt a féligazságot olyannyira sikerült a nyugat-európai baloldali értelmiség fejébe verni, hogy a véres kommunista diktatúra 15-20 millió áldozata egyszerűen eltűnt a köztudatból. És ennek így kellett volna maradnia.

Főleg most, amikor az oroszok »szabadságot« akarnak a volt szovjet tagköztársaságba vinni úgy, hogy felszabadítják Ukrajnát az ukránoktól. Közben persze azt állítják, hogy semmi közük a »zöld emberkékhez« és a Donyeck környékén lövöldöző tankokhoz. Ilyenkor valóban idegesítő lehet a lengyel külügyminiszter, aki nem elég, hogy nevükön nevezi a Kelet-Ukrajnában harcoló oroszokat, de még a Nagy Honvédő Háborút is a megszokottól eltérő módon állítja be – nem mint a kommunista-orosz győzelmet, hanem mint az akkori Szovjetunió összes népeinek harcát. A fő diplomatát igazolja, hogy az auschwitzi haláltábor kapuját betörő első szovjet tank legénysége éppen ukránokból állt. Az is történelmi tény, hogy az egész első ukrán front többségében ukránokból állt. Azokból a rossz ukránokból, akik most elárulták Oroszország-anyácskát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. február 17. 11:21
Értem a lengyeleket, a begyükben vannak az oroszok, akikkel nem tudták lerendezni adósságukat. A magyarok 56-ban velük olyan nyelven beszéltek, amit megértettek, ezért a maguk módján még tisztelnek is minket. 89-ben sem követelték a szovjet csapatok kivonulását, Jaruzelskivel voltak elfoglalva.
puszika
2015. február 17. 10:49
Kedves Jaroslaw! Nem arról van szó inkább,hogy a beájult Amerika politikátok és főleg annak végletekig alárendelt gazdasági kormányzásotok ütközik az orosz geopolitikai elképzelésekkel?Az okos politika mindkét vasat a tűzben tartja. Amerika messze van,kedves Jaroslaw,az oroszok meg közel! Lesz még ebből bajotok!!
Berecskereki
2015. február 16. 21:03
Ugye milyen segítőkész volt a nyugat Lengyelországhoz a II. VH. idején? Főleg az Angolok. Azután a béketárgyalások során a keleti részt a Szovjetunió kapta, s helyette Németországból kárpótolták Lengyelországot. Ezt bizony érdemes megköszönni, most így utólag Angliának és az USA-nak. ;-)
=nessuno=
2015. február 16. 20:57
Minden tiszteletem a lengyeleké. Ők nem magyarázzák meg Lengyelország felosztásait, Katynt, Varsót stb. Következetesek, ami a politikában ritka manapság. Nem hiszem, hogy jönnek még békemenetelni OV mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!