Deflációs horror

2015. január 17. 09:01

Az árak jelenlegi csökkenése miatt nem kellene aggódnunk, inkább élvezzük, ameddig még lehet.

2015. január 17. 09:01
Molnár Iván
Új Szó

„Nos, az igazság az, hogy a helyzet korántsem olyan rossz, mint azt sokan megpróbálják elhitetni velünk. A szlovákiai elemzők egy része is elismeri, hogy a jelenlegi helyzetben nem kell tartanunk az úgynevezett rossz deflációtól. A szakirodalom szerint ez utóbbi akkor fenyeget, ha egy válságosabb időszakban a kereslethiányos gazdaságban senki sem tud árat emelni, később bért sem, és egy lefelé tartó spirál alakul ki, ami elbocsátásokhoz, gazdasági visszaeséshez vezet.

Szlovákiában és Európa több országában tavaly leginkább az energiaárak esése járult hozzá a defláció kialakulásához,ami egyáltalán nem nevezhető rossz hírnek a gazdaság szempontjából. Példaként Szlovákiát említhetjük, ahol az elmúlt hónapban csaknem a tizedével olcsóbban tankolhattunk, mint egy évvel korábban, márpedig ennek és persze az élelmiszerárak csökkenésének köszönhetően több pénz marad a fogyasztók zsebében, amit másra tudnak elkölteni. A reálbérek növekedése miatt még nagyobb sebességre kapcsolhat a hazai kereslet bővülése, ami lassan Szlovákiában is átveszi az exporttól a gazdaság fő hajtóerejének szerepét.

Mindezt figyelembe véve: az olajáresés valójában nem is deflációs, hanem inflációs hatással jár, hiszen ennek köszönhetően nő a lakossági fogyasztás, nagyobb sebességre kapcsolhat a gazdasági növekedés, ami a defláció ellen hat. Ezt az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics elemzése is elismeri, amely szerint régiónk országai jól járnak az olajárak zuhanásával, hiszen ez növeli a reálbéreket és a fogyasztást is. Az elemzőház szerint a régió legtöbb országában ütemesen nőnek a bérek, és e gazdaságok jórészt már helyreállították a versenyképességüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pimepime
2015. január 17. 09:23
Majd meglátjuk, lesz-e költségvetésmódosítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!