Orbán Keletre tart

2014. augusztus 06. 21:55

1998-ban valamennyi kicsit is értelmes ember számára világos volt, hogy amíg a mečiari illiberális demokráciát nem váltja fel valódi liberális demokrácia, nem csatlakozhatunk se a NATO-hoz, se az EU-hoz.

2014. augusztus 06. 21:55
Marián Leško
Új Szó

Még ha el is tekintünk attól, hogy Oroszország vagy India nem olyan ország, ahol egy normális uniós állampolgár élni szeretne, Orbán szövegelése az illiberális demokráciáról ideológiai álca az autoritatív rezsim bevezetésére. Beszéde pedig magyarázat mindarra, amit eddig tett: a demokratikus intézmények programszerű gyengítése, hogy az állam nevében szónokló funkcionáriusként diktálhassa az embereknek, mit kötelesek megtenni a nemzetért. A Mečiar kapcsán már emlegetett politológus, Fareed Zakaria Orbán beszéde után azt mondta, nem hitte volna, hogy egy politikai vezető – főleg egy uniós miniszterelnök – az illiberális demokráciát fogja dicsérgetni. Mi több, Orbán azt is kijelentette, nem gondolja, »hogy az Európai Unión belül ne lehetne egy illiberális, nemzeti alapokon álló új államot fölépíteni«. Az EU a liberális társadalmi értékeket hordozó szerveződés, de Orbán Viktornak is rá kellene jönnie, hogy nincs minden megengedve. Mert nemcsak Oroszország várja Orbán sikerét, hanem olyan politikusok is, mint Geert Wilders, Nigel Farage vagy Marine Le Pen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. augusztus 07. 13:15
Elengedem a viktort,csak az országot hagyja békén!
A helység galagonya
2014. augusztus 07. 13:00
Illiberális államot építünk! - ez lesz a jelszó Édesfeleim, amit mostan majd hajtogassunk mink is, meg szajkóztok tík is ahogy szoktuk. Legalábbis addig, amíg a fejlett világ egyemberként nekem nem szalad, mert akkor nem. Kinek hiányzik, hogy a szájára vegye - akarom mondani a mocskos pofájával ócsárolja - a Nyújorktájmsz? Na ugye, nekem bizony nem! És nektek sem! Nem bizony, az nektek sem jó. Sőt, főleg nektek nem jó, ezért én, mint gondos atyátok segítségetekre sietek, és kitörlöm legalább ebből az ánglius nyelvű verzióból azt, mi degecikínos lett mára. orbán illiberális.jpg Okés? Ti úgyis tudjátok miért mondtam és hogy értettem pontosan, nekik meg kuss. Jobb lesz ez így, meglátjátok. Ne higgyétek, hogy ez valamiféle kettős beszéd, hogy titeket hülyítelek így, őket meg parasztvakítom amúgy. Mindössze óvatos vagyok, mert veletek lehetek őszinte, ti megértitek a gondolataimat, ők meg félremagyaráznak mindent. Csúsztatnak összevissza és sakált kiáltanak oda is, ahol a legszelídebb magyar puli csóválja farkát. Már azon gondolkodtam, kiküldöm a Csizmadia Lacit, hogy ne csak itthon szorgalmazza a kizárólag nekünk megfelelő úgynevezett kritikákat előremutató-nemzetépítő kritikusok válogatását, hanem odakint is. Okos ember az, szellemi honvéd, majd megoldja. Ti meg ne hánykolódjatok az illiberálisozás eltűnése miatt, megvan az, csak nem mutogatjuk mindenkinek. Ez a mi közös kis titkunk. Csókpuszi!
A helység galagonya
2014. augusztus 07. 08:53
Vannak országok, amelyek nem akarnak se balra, se jobbra tartozni. Ezek az országok viszont nem léptek be az EU-ba, hanem szuverén államként élik életüket. Lásd Svájc. Mi ettől még olyan messze vagyunk, mint Orbán a demokráciától.
vigyor
2014. augusztus 07. 07:28
...egy importált zseni böfögése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!