A cár, a szultán és a diktátor

2014. június 02. 18:14

Valamikor a római birodalom, most az EU a másik fal. Az oroszok megpróbálják bejátszani ezt az egész hatalmas térséget mint Dzsingisz kán birodalmának örökösei.

2014. június 02. 18:14
Jarábik Balázs
Új Szó

„De akkor miért vernek ennyi energiát egy ilyen unióba? Két nyugati elmélet szerint a Szovjetunió (mint a gonosz birodalma) feltámasztása vagy egy autokrata koalíció a fő cél. Ám a cár, a szultán és a diktátor koalíciója a helyi viszonyokat és globális trendeket ignoráló, ám célszerűen egyszerű magyarázat. Nem kell vele sokat bíbelődni, jól hangzik a bezzeg nálunk demokrácia van oldalról.

A Krím »privatizálása«, illetve a szintén napokban aláírt gázszerződés alapján Oroszország már-már valóban nagyhatalomnak látszik. Erős túlzással az EU radikális pártjainak előretörése is az oroszok számlájára íródik. De a részletek mást mutatnak: senki sem tudja a kínaiak által fizetett árat. Az orosz médiából nyugati irányba terjedő hír az „európai árról” hoax. Közel tíz év tárgyalás után azonban muszáj volt valamit aláírni, erőt kell mutatni most Európának. Az integráció kérdése moszkvai szemszögből sokkal bonyolultabb.

A moszkvai fejedelemség a mongolok vazallusaként kezdte, és Moszkvában többen tartanak attól, hogy a kínaiak vazallusaként folytatja. A történelmet ismerők tudják, hogy anno a nomád világ dinamikáját az adta, hogy Kína lezárta a határait és elverte őket a falainál. Ezek a népek kezdtek nyugat felé vándorolni, tolva maguk előtt másokat is. Valamikor a római birodalom, most az EU a másik fal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2014. június 02. 23:26
Ritka hülye vagy. A népvándorlás kiváltó oka a klímaváltozás volt, nem a kínaiak fellépése. A fentihez hasonló hülyeség az összes többi okoskodásod.
Akitlosz
2014. június 02. 22:54
Halandzsa cikk.
1234
2014. június 02. 22:51
Megint egy a végtelen sok újságíró polihisztor szagértőből. Bullshit.
Locassen
2014. június 02. 19:37
"anno a nomád világ dinamikáját az adta, hogy Kína lezárta a határait és elverte őket a falainál." kivéve ugye a mongolokat, akik némi bíbelődéssel lezúzták Kínát is, meg mindenki mást is. ennyit a szerző történelmi paradigmáiról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!