A Majdan talányai

2013. december 17. 11:41

Az antiszemita kijelentések a kijevi EU-párti tüntetéseket szervező politikai erők részéről bocsánatos bűnnek számítanak, viszont a brüsszeli szervezettel és lobbistáival szemben fenntartásokat hangoztató, a saját érdekeit előtérbe helyező Magyarországon a legkisebb gyanús jel is okot ad a megbélyegzésre.

2013. december 17. 11:41
Pelle János
Heti Válasz

„Afölött azonban nehéz napirendre térni, hogy Ukrajnában, ahol a legtöbb zsidót gyilkolták meg 1941 és 1944 között, egy olyan ellenzéki vezető élvezi a Nyugat, sőt személy szerint Soros György támogatását, aki jó kapcsolatot ápol a német neonáci NPD-vel, meg a francia Nemzeti Fronttal, és 2004-ben nyilvánosan kijelentette, hogy a »moszkvai zsidómaffia uralma« ellen harcol. Pedig Oleh Tjahnybok, a Szvoboda (Szabadság) párt elnöke és parlamenti képviselője ilyen ember. Megjegyzendő, hogy az Oroszországgal való teljes szakításra törekvő, a melegek és a nemzeti kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok ellen is kirohanó ukrán nacionalista politikus Sztyepán Bandera kultuszát ápolja, akinek Lvivben (Lembergben) szobrot is állítottak. Banderát egy hónappal a Szovjetunió megtámadása után a nácik, mint »zavarkeltő szövetségest«internálták, de addig uszításával meghatározó szerepet játszott németek által megszállt területeken a holokauszt előkészítésében, abban, hogy az ukránok sorozatos pogromokat rendeztek a zsidók ellen. A jogász és orvos végzettségű Tjahnybok jó szónok, és Kijevben, a Majdan téren a tüntetők kedvence. A Politikantrop ukrán hírportál felmérése szerint annyira népszerű, hogy ha az ellenzék követelésének engedve soron kívüli választásokat tartanának Ukrajnában, egy esetleges második fordulóban legyőzné a jelenlegi elnököt, Janukovicsot is.

Az Európai Unió mellett kiálló Szvoboda párt a tavalyi parlamenti választásokon megszerezte a szavazatok több mint tíz százalékát, és bevonult a kijevi parlamentbe. Tény, hogy azóta Tjahnybok visszafogta zsidóellenességét. Most már mindennél előbbre valónak tartja »az orosz gyarmatosítás, az orosz imperializmus« elleni harcot, és ebben a küzdelemben Izraelt is a szövetségesének tartja. Másrészt az is igaz, hogy zsidóellenes hangok más ukrán pártoknál is előfordultak az elmúlt években, és Julija Timosenkó Haza nevű pártjának egyik politikusa is óvta hazáját a »cionista összeesküvéstől«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
predator
2013. december 17. 17:43
Idő hiányában,amolyan májkrém féle módszerrel,most csak bekopizom egy másik hozzászólásom: Halkan jegyezném meg,hogy érdemes meghallgatni a magyar rádió szombat délutáni külpolitikai műsorának a legutolsó(2013.12.14.) adását. Ott egy kárpátaljai magyart kérdeztek a tüntetésekről. Igen érdekes dolgokat mondott,amiket érdemes lenne figyelembe vegyen a sok russzofób is. Kifejtette,hogy a kárpátaljai magyarok túlnyomó többsége ellenzi az euromajdant,és a Janukovics ellenes akciókat,ezért nem is vesz bennük részt. A miért kérdésre azt választolta,hogy azért,mert igaz,hogy Janukovics oroszbarát,de a kárpátaljai magyarok lényegesen könnyebben élnek mióta ő irányítja az országot. Többek között a Janukovics-féle nyelvtörvénynek is köszönhetően. Ahogy mondta ők még emlékeznek arra,hogy milyen volt kárpátaljai magyarnak lenni,amikor a most az eu mellett tüntető "nyugatos,Európa-barát" ellenzék volt hatalmon. Korlátozták a magyar nyelv használatát,ahol csak tudták. Azt is be kívánták vezetni Juscsenkoék,hogy akiről kiderül,hogy kettős állampolgársággal rendelkezik,az ezért kapjon letöltendő börtönbüntetést. Azt is említette a riportalany,hogy a felvidéki magyarok helyzetét látva ők egyáltalán nem bíznak abban,hogy Brüsszel meg tudja őket védeni egy esetleges Klicsko-Jacenyuk,ne adja Isten Szvoboda típusú "nyugatos" kormány erőszakos magyarellenes törekvéseitől.
kjkj945
2013. december 17. 16:12
""Bölcsőd az s majdan sírod is""
müller
2013. december 17. 15:46
Ó, hát az ilyesmi természetes őnáluk. Amíg az érdekeik úgy kívánják, keblükre ölelnek diktátort, tömeggyilkost, rasszistát,bárkit, akit hasznosnak gondolnak az ő maguk számára. És bár a szalonképesség jelen szabályzata alapján az antiszemitizmus a pedofil gyerekgyilkossággal nagyjából azonos szintű cselekedet, ettől nagyvonalúan hajlandóak szemérmesen eltekinteni, ha éppen úgy adódik - most épp úgy adódott.
medve
2013. december 17. 14:35
Még azt is hozzátenném, hogy az ukrán "demokrata" Tyimosenko idején rontotta rá a magyar nyelvű oktatásra Kárpátalján. És a Szvoboda nem csak antiszemita, hanem minden kisebbség ellen fellép, így Kárpátalján is rendszeresen rongálják a magyar feliratokat és emlékműveket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!