Két szék között

2013. december 12. 18:35

Putyinnak sem olyan mély a zsebe, hogy fütyörészve állni tudná az ukrán költségvetési hiányt, Oroszország költségvetése sem áll jól.

2013. december 12. 18:35
Jarábik Balázs
Új Szó

„Az ukránok azt is tudják, hogy az EU-ba vezető út nem lenne könnyű séta, 39%-uk szerint az EU által ajánlott társulási szerződés nem hasznos az országnak (szemben a helyeslők 30%-ával). És a Nyugat is tudja, hogy Janukovics és az oroszbarát donyecki térség nélkül nincs Ukrajna, a másik oldalon viszont az ukrán társadalom, legalábbis Nyugat-Ukrajna, nem szeretne a donyecki törvények szerint élni. Türelemjáték ez, amelynek ráadásul megvan a globális vonatkozása is – az Egyesült Államoknak szüksége van Oroszország segítségére a Közel-Keleten (Szíria és Irán ügyében).

Nagy kérdés, hogy Oroszország kisegíti-e a bajban lévő Janukovicsot, és ha igen, milyen áron. A Nyugat helyesen teszi, hogy nem megy bele a Janukovics által elképzelt »ki hajlandó többet fizetni Ukrajnáért« játékba. Egy ilyet anno eljátszottak Görögországgal – úgy vitték be az unióba (és utána az eurózónába is), hogy az ország nem teljesítette a tagság feltételeit. Az eredmény jól ismert.

Azonban Putyinnak sem olyan mély a zsebe, hogy fütyörészve állni tudná az ukrán költségvetési hiányt, Oroszország költségvetése sem áll jól és a gazdasági növekedés alaposan megtorpant. Ráadásul minek megmenteni Janukovicsot, aki valószínűleg most maradék esélyét is elvesztette, hogy 2015-ben ismét megnyerje az elnökválasztást? Az eredmény így az is lehet, hogy Ukrajna a két szék között a földre esik. Ha igen, a kérdés az, hogy mennyire üti meg magát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. december 12. 19:24
Igaz, nem olyan mély a zsebe; de még az is elegendő, ha elengedi az ukrán gázadósság büntetőkamatait. Az EU-nak már eddig is körmére égett Görögország stb. kisegítése. Janukovics most hintapolitikával próbálkozik.
HSL
2013. december 12. 19:08
"Oroszország költségvetése sem áll jól és a gazdasági növekedés alaposan megtorpant." meg ne tudja a dzsobbik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!