Mečiar balra el - huszonhárom év után

2013. szeptember 09. 19:40

Három évig azt sem lehetett tudni róla, hogy egyáltalán él-e, azt pedig sejteni sem lehetett, hogy még mindig pártelnök. Jó ez így.

2013. szeptember 09. 19:40
Molnár Norbert
Új Szó

„A rendszerváltás utáni Közép-Kelet-Európa első igazi softdiktátorává vált. Gazdaggá tett egy kiválasztott réteget, megnyirbálta a demokratikus rendszert, határozottan az euro-atlanti integráció ellen fordult, sarokba szorította a kisebbségeket, meghurcolta politikai ellenfeleit, és még sorolhatnánk egész oldalakon keresztül. Szlovákia miatta maradt ki első körben a NATO-bővítésből, és majdnem lemaradt az Európai Unióról is. Míg külföldön Lukasenkával emlegették egy szinten, addig nemzeti demagógiával hülyített népe szájtátva nyelte 19. századi ideológiáját. A népnek pedig jó ideig tartott a kijózanodás.

És ez a kijózanodás volt az egyetlen pozitívum az egész Mečiar-korszakban. Az, ahogy véget ért. Az, ahogy a nép azt mondta, elég. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, hét durva év kellett. Sokk kellett. Mert K-Európa népe türelmes, sokszor egyenesen birka. Sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy elzavarjon egy hazug és korrupt vezetőt. S annál később döbben rá egy rendszer elviselhetetlenségére, minél finomabban és minél lassabban van adagolva. A mečiarizmus előnye az volt, hogy intravénásan adagolódott, mert a vezér kapzsi volt. És a környezete is. Na, ezt köszönhetjük Mečiarnak. Hogy a birkákat is sokkolni tudta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. szeptember 10. 07:47
Azt finoman elhallgatja, hogy Meciar a szlovák posztkommunisták embere volt.
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 09. 23:04
"A népnek pedig jó ideig tartott a kijózanodás." Nem kijózanodásról van szó. Nincs is miből. Csak jött egy új párt, a Smer, amelyik jobban védi a tömegek érdekeit.
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 09. 22:59
Egy bárány megint fölényeskedik a birkákkal szemben.
kjkj945
2013. szeptember 09. 20:21
És?? A benes dekrétum mikor lesz el?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!