Ciprusi csomó

2013. március 26. 17:37

Nem a ciprusi kormányt kell menteni, hanem az egyes bankokat.

2013. március 26. 17:37
Jarábik Balázs
Új Szó

„A trojka teljes joggal ragaszkodik ahhoz, hogy Ciprus (pontosabban bankszektora) vegye ki a részét a mentésből. Elméletileg lenne is miből: a Moody’s adatai szerint a ciprusi bankokban mintegy 68 milliárd euró van. A közhiedelemmel ellentétben jó része (43 milliárd) ciprusi kezekben (persze, ebbe beletartoznak az orosz cégek „adóoptimalizáció” végett létrehozott ciprusi vállalatai). Emellett a külföldi betétek nagy része szintén orosz. Van azonban a brit hadseregnek és kormánytisztviselőknek is vagy másfél milliárdja, hiszen Cipruson két brit katonai bázis is van.

Bár van vesztenivalója, Moszkva nem fogja kihúzni Ciprust a csávából. Putyinnak nincs szüksége Ciprusra: minden híresztelés ellenére Vlagyimir Vlagyimirovics nem megalomániás, ő az orosz szomszédságot, és nem a Szovjetuniót akarja öszszerakni. Moszkva fizet Minszknek és hajlandó lenne Kijevnek, de Ciprus nem illik a Putyin-doktrínába. Másrészt Putyinnak kapóra jön a ciprusi válság, hiszen decemberben új törvények léptek életbe az erőteljes orosz pénzkimenekítés (évi 60 milliárd euróra becsülik) akadályozására. Putyin otthon szeretné látni a gazdag oroszok pénzét.

A ciprusi csomót bizonyára átvágják. Ha az EU komolyan gondolja korábban meghirdetett banktervét, akkor Cipruson kezdheti végrehajtani. Ebben az esetben, ahogy azt az Economist brit hetilap javasolja, nem a ciprusi kormányt kell menteni, hanem az egyes bankokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jerom960
2013. március 27. 09:08
Szerintem a betéteseknek kell a garantált összeget visszaadni,a tönkrement bank menedzsmentjét kirúgni 2 havi végkielégítéssel maximum. Piacgazdaság van nem?A veszteségeket pedig a bank vagyonából árverezés útján kifizetni.A nyugati világ a bankokból nem húz hasznot,hanem pont a bankrendszere miatt kínlódik és örökre eladósodott,ez persze többszáz éve tart. mazel tov
JHonny68
2013. március 26. 20:59
Merkel mama kostolgatja Putyn papát. Hova tüntették el a Goldmanék ezt az aprót? Izlandon is megoldották, a cipriótáknak is menni fog.
Berecskereki
2013. március 26. 18:27
Először azzal kezdeném, hogy a szemlézett rész kevés, el kell olvasni a teljes írást. Szerintem az írás több összefüggő dologra nem tér ki, vagy helytelenül kapcsolja össze, így a következtetés is hiányos, pontatlan. Az igaz, hogy a Ciprusi bank problémája összefügg a Görög válsággal, mivel a két ciprusi állami bank finanszírozta Görögországot. Igaz, hogy elsősorban a két állami bankot érinti a veszteség, azonban mivel állami tulajdonú bankról van szó végül a költségvetésbe csapódik le. A ciprusi költségvetésnek pedig pénzre van szükséges, hogy a lejáró hiteleket fizetni tudja, s a költségvetés finanszírozása is biztosítva legyen. Az igaz, hogy hatalmas összegű betétek vannak a két ciprusi állami banknál, s döntően külföldi betétesek pénze, melynek nagyobb hányada orosz állampolgárok tulajdona. Ezek a pénzek azonban hitel formájában ki vannak helyezve. Az adóteherrel a visszafizetési kötelezettség összege csökken. Amennyiben a levonás után a betétesek kiveszik a pénzüket - szerintem egy részét már kivették, átirányították - a kihelyezett hiteleknek nem lesz forrásuk, s az IMF/uniós kölcsön nem lesz elég. Így a mostani intézkedés annyi lesz, mint halottnak a csók. Az unió hibát követett el, amikor az adót az összes betétesre ki akarta terjeszteni. Ezzel a magatartással bizalmatlanságot keltett, s kérdés a mostani változtatás - amely első sorban a ciprusi kormánynak és parlamentnek köszönhető - mennyiben fogja megnyugtatni a kisbetéteseket. Amennyiben nem nyugtatja meg, vagy csak egy részüket és elindul egy betét-kivét hullám, a bankoknál ez forráshiánnyal fog járni, amely dominóelvszerűen a bankok csődjét vonhatja maga után. Oroszország is hitelezi Ciprust. Az uniós bejelentés után az orosz kormány sérelmezte, hogy nem tárgyaltak előzetesben velük. Szerintem ennek lesz következménye, ugyanakkor Oroszország is érdekelt a ciprusi konszolidációban. Az is ismert, hogy bankok révén szeretnének a nyugati gazdaságban részt venni. Az is tény, hogy Oroszország devizatartalékának közel fele euróban van. Tehát nagyon sok olyan lehetősége van Oroszországnak, amivel "visszavághat", ha úgy ítéli meg, az unió nem megfelelően "viselkedett". Korai még a válaszlépésen morfondírozni.
misfits
2013. március 26. 17:59
A bankmentés jóduma!közpénzből főleg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!