A nosztalgia büdös bája

2012. május 28. 15:52

Akkor ezzel is megvolnánk, a múlt héten megünnepeltük Kádár 100., Tito 120. szülinapját, és Nyírő hamvaival is jól elszórakoztak a lábszagú múltba révedők.

2012. május 28. 15:52
Szerbhorváth György
Parameter.sk
„A Kádár és Tito, sőt Sztálin iránti nosztalgia (hisz az is van) irracionális, de megérthető. Mert ugye, a piacgazdaságban a politikusok stb. meg csak lopnak, csalnak, hazudnak, korruptak és kizsákmányolnak (lásd erről Pető Iván cikkét a Magyar Narancsban). Na jó, demokrácia van, lehet utazni, emigrálni, szabadon dumálni, társulni. Nem kell félni.

Nem-e? Sokunk tapasztalata manapság, hogy elveszítjük munkahelyünket mint újságírók. Már ha kap az ember állást. Aki meg a (magyar) kisebbségi elitet kritizálja, az ne is reménykedjen semmiben. Amiből a Vajdaságban egy van. Puha diktatúra, mint Kádár vagy még inkább Tito alatt. Ám most az is mondható: alapíts pártot (de magyart, etnikailag tisztát!), képviseld a magyarságot, nyerd meg a választásokat, aztán úgy lesz, ahogy te akarod.

De hát én nem akarom. Az újságíró ugyanis nem akar, nem a népet képviseli, nem a népet szolgálja, és főleg nem a hatalmat. És ez az egyik maradványa úgy a kádári, mint a titói érának, ahogyan az újságírást felfogják az elitek. Különösen a kisebbségi (magyar), amely az újságírót amolyan pártmunkásnak képzeli el. Kész szerencse, hogy jött ez az internet. Vagy hogy is híjják, mondja szép magyarsággal a politikus, és rákérdez: nem lehet ezt betiltani? A Médiatanács alá rendelni (Magyarországon), vagy a Magyar Nemzeti Tanács alá (Vajdaságban)?

De, lehet(ne). Csak semmi értelme. Ahogy a nosztalgiának sem értelme van, csak azt bizonyítja, hogy valami nagyon nincs rendben. Az utópia ellentéteként arra utal, hogy a jövőben már nem hiszünk, marad hát a múlt.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2012. május 29. 10:32
jaj, az a lábszagú múlt, az. csak hát ez a jázminillatú jelen, ez meg olyan, mintha a ti lábatokat illatozná vissza, t. szerbhorváthok, és csak ti érzitek ki belőle a jázmint.
wartog
2012. május 29. 06:24
A másik pedig, ha nem tudunk a múlt történéseiből esszeciát kivonni, akkor jövőnk sem lesz.Mondjuk sztem ez a Kádári rendszer legnagyobb gyilkossága.Elvetette, félredobta a bevált kliséket,a jól bevált rendszereket az oktatásban, népnevelésben. Azt amit minden népnek féltékenyen kellene védenie, azaz a hagyományokat, a polgári szokásokat, műveltséget.Most pedig felnőtt, sőt, megöregszik az ő fiatalsága, és a talaját keresgeti, ami viszont nagyjából hiányzik.Ami megmaradt, azok a régivágású tanárok nevelte ízlés, műveltség ami még fellelhető, aztán semmi.
wartog
2012. május 29. 06:17
Az a nagy baj az un"független" újságírással, hogy -nota bene-, nem létezik független újságírás.A vélemény mindig függ valamitől, ill. valakitől.Nem lehet senkit elvonatkoztatni szerepétől, helyétől, társadalmi helyzetétől.Ez az alap. És most lehetne újrakezdeni.
gvarga10
2012. május 28. 21:55
Újságiró.Te?Mert aki nem flaszter takonycsikján nevelkedett,az már lábszagú!Meg ugye minek a múltba révedni?Az is lábszagú, meg primitiv barom,amiért a népét akarja felrázni az apátiából? Gondolom-ha már újságiró vagy,az a jó bürger mutterod bezsuppolt valamilyen oskolába. Ott csak hallottál egy költőről (Radnóti is tudta hol lakott) Vörösmarty Mihályról? Emlékszel e erre a pár sorra? "Hol vagyon az,ki merész ajakát hadi dalnak eresztvén Az riadó vak mélységet felverje szavával? Hol vagyon?Ah,ezren némán fordulnak el, Álom üldözi sziveiket,s velük alszik a Régi dicsőség. Egyébként kiszihand a mutternak,de nevelhetett volna beléd egy kicsivel több szerénységet-TE SENKI SZOLGÁJA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!