Gyere őrült, névsorolvasás

2012. január 31. 11:02

A nemzetállamok miatt aggódók félelmei a transz- és multinacionális vállalatoktól olyan irracionálisak, akár a középkori boszorkányégetések.

2012. január 31. 11:02
Szerbhorváth György
Parameter.sk

A nemzetállamok aligha jöttek volna létre az iparosodás nélkül, ami elég világosan arra utal, hogy ha nincs ipari termelés Magyarországon, a nemzetállam is nyikorogni fog, akár a (ma már üres) disznóólak ajtaja.

Erre fel most minek a tanúi lehetünk? Minden búbánat szálláscsinálói azok a multinacionális vállalatok (értsd: gyárak), amelyek még működnek, amelyek (exportra) termelnek, adóznak, és így működtetik az országot, amely e nélkül simán összecsuklana. A Nagy Tervek egyike ezzel szemben az, hogy ezek a vállalatok kussoljanak, ne vigyék ki a profitot (mintha az mindig is magától értetődő lenne), különben seggbe lesznek rúgva. Akárcsak azon polgárai a hazának, akik ott mernek dolgozni. Hanem de gyerünk ki a mezőre, és vessünk, arassunk, tyúkokat az ólba – vissza az önellátás világába.

Ha csak a patakyak hadoválnának, hát oké, nem végeztek (un)ortodox közgazdaságtan-szakot, de amikor nemzetállami szinten – hogy így mondjam – merül fel, hogy az embereket a mezőgazdaságba kell visszavezetni, akkor tényleg elhihetjük, hogy a nemzetállam igenis veszélyben van: mert visszalépünk a törzsek korába, a hűbérúri, vazallusi rendszerbe, valami ősi, örök érték alapján felfogott közösségiségbe (Gesellschaft gegen Gemeinschaft), ahol a sámán a főnök és az esőcsináló. Például átvesszük a szlávoktól a zadruga (szövetkezet) típusú rendszert, ahol a magántulajdon is ismeretlen, és kalákában kapálunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. január 31. 18:37
DE nagy barom ez a Szerbhorvát-Jugoszláv-Csehszlovák stb. nevű... Visszavezetni az embereket egy mezőgazdasági országban a munkanélküliségből a munkaadó mezőgazdaságba... Skandalum!
Biomechanoid
2012. január 31. 17:12
A szerző egészen biztosan súlyos fogalomzavarban szenved. elképzelése sincs mit jelent a nemzet, nemzetállam. Éppen a napokban elmélkedtem erről emígyen: A nemzet nem azonos a „náció, nacionalizmus” szavakhoz társított politikai nézetrendszerrel magával. Még akkor sem, ha lényegében a társadalmon belüli azonosság jegyében felülírja az egyes társadalmi csoportok viszonyait. Itt súlyos értelmezésbeli problémát kell feltételeznünk akkor, amikor a nemzethez tartozás érzése, az identitás kapcsán olyanokról beszélünk, hogy az megöli a sokszínűséget, mert figyelmen kívül hagyja például a pártokhoz, vallásokhoz való tartozást. Bővebben:http://menekulttabor.blog.hu/2012/01/27/akadalya-e_a_nemzet_a_pluralis_demokracianak#c15674180
kispufi
2012. január 31. 14:06
franc ebbe a határon kívül rekedt határnélkülistába, miért nem lehetett csak ilyeneket elcsatolni...
kjkj945
2012. január 31. 13:35
nemzetállam – olyan állam, ahol a népesség összetétele etnikai szempontból többé-kevésbé homogén. 1000-ben tehát magyarország már nemzetállam volt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!