A felmentett excsendőr: senkinek nincs oka örömre

2011. július 21. 17:50

A felmentés nem tette meg nem történtté a népirtást. Sőt, azt sem jelenti, hogy a népirtást ne a magyar csendőrség és katonaság alakulatai hajtották volna végre.

2011. július 21. 17:50
Tallián Miklós
Komment.hu

Örülni senkinek nincs oka. Először is: a felmentés nem tette meg nem történtté a népirtást. Sőt, azt sem jelenti, hogy a népirtást ne a magyar csendőrség és katonaság alakulatai hajtották volna végre, önállóan, közvetlen kényszer nélkül. Pedig népszerű narratíva az ellenkezője: a magyar közlegény nem tehet semmiről, kényszerre és parancsra cselekszik. Népszerű, csak nem igaz. Ahogy szinte bármely más hadsereg katonái, a magyarok is képesek voltak ilyen tettek végrehajtására. Ez szomorú történelmi tény, amely Képíró Sándor felmentésétől független.

Nem árt ezt kicsit tudatosítani. A huszadik század magyarországi diktatúráinak, azok kiszolgálóinak legelterjedtebb értékelése ugyanis, hogy tulajdonképp ártatlanok voltak, nem volt más választásuk. Pedig ez így általánosságban semmiképp sem igaz. Voltak korszakok nagy kényszerhelyzetekkel, és voltak, akiket ez súlyosabban érintett, ezt nem lehet kétségbe vonni. Azonban önszorgalomból civileket ölni például nem volt kötelező, sosem. Ugyanígy nem volt kötelező később állambiztonsági tisztnek menni, nem volt kötelező az 56-os forradalmi tömegbe lőni, és aztán még később még kevésbé volt kötelező jelenteni, besúgni, ügynöknek lenni és így tovább. Ebben a kérdésben (részben a közös érintettség, részben a közös ostobaság és a közös mítoszok miatt) az egész politikai elit zárt. (...)

Időnként ebbe az állóvízbe vág bele egy-egy követ valaki azzal, hogy előszed egy háborús bűnöst, leleplez egy ügynököt, vagy perbe fog egy sortűzért felelős parancsnokot. Az össztársadalmi reflex pedig az, hogy ezeket a hullámokat igyekszik mindenki minél hamarabb lecsendesíteni. Nem azért, mert a magyar nép szeretné a háborús bűnösöket. Hanem azért, mert ezeknek a korszakoknak a megpiszkálása azzal fenyeget, hogy összedönti mindazt, ami sokak számára az egyetlen pozitívum és legitimációs bázis: a múltról felépített alternatív, hamis valóság.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. július 22. 13:24
Te rohadt szemét, te senki.
Thomas Müller
2011. július 22. 09:10
Nem biztos, hogy népirtás volt, ha volt előzménye a partizánok részéről. És erkölcsileg akkor is necces. Az amcsikat sem szokták elővenni az indiánok miatt, pedig az indiánok még sokkal jámborabbak, mint a zsidók.
Julio Salazar
2011. július 22. 09:02
Kistapló ! Hogy veszed a bátorságot egy tisztességes ember mocskolására ??!! Milyen népirtásról beszélsz ?? hisz te is itt pofázhatsz gátlástalanul !
tevevanegypupu
2011. július 22. 08:08
De van ok orulni, mert megfelelo bizonyitekok hianyaban felmentettek egy embert. Jobb lett volna ha bortonbe zarjak? Annak lehetett volna orulni ugye? Kulonben is kicsit mintha tullihegnek ezt az ugyet,pedig vannak gyilkosok aki megusztak nem csak a haboruban elkovetett gyilkossagokat, hanem azokat is amiket azota kovettek el.Nem szeretnenek akar az msz(m)p-ben is korulnezni? Nem csak Biszku Bela van am ott..Az egesz cirkusz amit rendeznek Zuroffek es magyar kovetoik kepmutatas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!