Éljen a drachma?

2011. május 11. 10:36

A hellén euró fenntartása ma tehát a gazdagabb eurózónás országoknak sokkal inkább érdeke, mint Athénnak.

2011. május 11. 10:36

„A drachma visszaállítása mellett több indokot is fel lehet sorakoztatni. Például azt, hogy a jövőben nem Frankfurtban döntenének az athéni pénz sorsáról, és a hitelnyújtókkal is szabadabban alkudozhatna az ország, nem kellene emellé Brüsszel – más tagállamok politikai érdekeit képviselő – jármát is a görögök nyakába tenni. Arról nem beszélve, hogy a jelenlegi athéni adósság átütemezése is a nyugat-európai bankokat gazdagítaná.

A hellén euró fenntartása ma tehát a gazdagabb eurózónás országoknak sokkal inkább érdeke, mint Athénnak, és ezért további árat is hajlandók fizetni. Különösen igaz ez Németországra. Ez az állam rendkívül sokat nyert azon – mégpedig az érintettek kárára –, hogy a gyengébb déli államok átvették a közös pénzt. Berlinnek sokat segített az eurózóna kialakulása. Egyes vélemények szerint az euró nem más, mint a németek gazdasági fegyvere, amit arra használnak, hogy saját felvevőpiacukként működtessék a zóna szélein lévő tagországokat. A statisztikai adatok mindenesetre beszédesek. A német kivitel többlete Görögországba megháromszorozódott 2000 és 2007 között. Portugáliában pedig a németekkel szembeni külkereskedelmi hiány ugyanebben az időszakban öt és félszeresre emelkedett. S mindez egészen másképp alakult, amikor még működtek a nemzeti valuták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2011. május 11. 12:59
Önmagában a cikk hülyeség. Vegyük azonban észre, hogy az erősebb gazdaságok - akár tisztességtelen eszközökkel is - tönkre tették a gyengébb országok gazdaságát. (Mi magyarok hosszan tudnánk sorolni a módszereket.) Ehhez persze kellettek a naiv és ostoba vagy gazember saját vezetők is, akik segédkeztek ebben. Tehát a cikk egy rész problémát feszeget. A pénzpolitika egy nagyon fontos gazdaság szabályozási eszköz, amelynek hiánya a gyengébbek kiszolgáltatottságát növeli, védekető képességét csökkenti. Elmondható, hogy az EU prifériális országai, megfosztva talán kevésbé hatékony (vagy nem) termelési kapacitásaitól, nem képesek fenntartani az államot és szociális rendszert. A gazdagabbak persze arra hivatkoznak, hogy mennyi pénzt adnak infrastruktúrális beruházásokra (erre hivatkoznak otthon is, a saját választóik előtt), de valójában a csak piacként használt országokból sokszoros pénzt kaszíroznak. Végsősoron ez csak az egyenlőtlenségek növekedését eredményezheti. Persze volna megoldás, ha az EU támogatná a perifériális területeken történő beruházásokat. Ez azonban pont a legerősebb országok és azok lakosságának nem érdeke, így minden marad a régiben és lehet mutogatni, hogy rosszul gazdálkodnak.
elfelejtette
2011. május 11. 12:18
Az biztos, hogyha bevezetik a drachmát, akkor az azonnal le fog értékelődni, és ha nem vigyáznak, akkor a drachma bevezetése előtt a lakosság megrohamozza a bankokat, hogy még euróban hozzájusson a megtakarításaihoz.
crm114
2011. május 11. 11:23
Bevezeti Görögország a drachmát, mondjuk legyen 1 euro = 1 drachma. Értelemszerűen egy év múlva mondjuk már 4 drachma lesz az euró, ami ugye jó a görög exportnak, turizmusnak stb. Csak hát a görög euróadósságot euróban kell fizetni, így az adósságszolgálat, ami eddig mondjuk a GDP 12%-ára rúgott, most felugrik 50%-ra. Ez mire megoldás? Vagy átváltják Görögo. eurótartozásait drachma-adóssággá? Nagyszerű, akkor csináljanak hiperinflációt. A görögök jól nem jönnek már ki ebből, de rosszul sem, mert a mostani adósságterhük nagy részétől így vagy úgy mindenképpen megszabadulnak: ha fizetésképtelenné válnak, akkor Ejrópa egyet legyint és elfelejti nekik az adósságukat, ha nem válnak fizetésképtelenné, akkor meg előbb-utóbb leépítik az adósságot. A cikkben szereplő evidencia (hogy az eurozóna, ami teljesen eltérő gazdasági szerkezetű és fejlettségű országokat zár össze egy mondvacsinált monetáris unióban, hülyeség és a centrumországoknak kedvez csupán) most meginoghat. Lehet, hogy végül is a félperiféria országai számára az a recept, hogy be kell lépni az eurózónába, ott jól eladósodni (de ésszel, azaz ész nélkül ám!), aztán kilépni és csődöt jelenteni.
huttinger
2011. május 11. 10:56
Na még egy hülye a piacon......az izlandi korona lebegjen előtted, mikor ilyen baromságokat mondasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!