Mentális vörösiszap

2010. október 08. 19:49

Nem csoda, hogy a többségen a tehetetlenség lesz úrrá, úgy érzik, ki vannak téve a nagy cégek kényének-kedvének.

2010. október 08. 19:49

„Egy magáncég gondatlansága miatt olaj ömlik a tengerbe, mérgező gáz jut a levegőbe, vagy mint az ajkai gyár esetében, lúgos iszaptenger zúdul az emberekre, tönkretéve mindent, amit egy életen át építettek. A cég megpróbálja bagatellizálni a katasztrófa mértékét, elutasítva bármiféle felelősséget, rajta kívülálló okokra fogva a szerencsétlenséget. A biztosítása természetesen semmit sem fedez, a károsultak így csak évekig, vagy akár évtizedekig húzódó, megalázó, a károkat okozó cég ügyvédeinek a támadásaival kísért perek útján juthatnak hozzá nevetséges nagyságú kártérítéshez, miközben a felelős cég tulajdonosai vígan élik tovább az életüket.

Ezt látva nem csoda, hogy a többségen a tehetetlenség lesz úrrá, úgy érzik, ki vannak téve a nagy cégek kényének-kedvének. A tehetetlenség dühöt szül, a düh pedig nem a legjobb tanácsadó. Mit tehetnénk, hogy a fenti forgatókönyv ne ismétlődjön meg? A kérdésre nincs univerzális válasz. A pénzvilág, a cégtulajdonosok és a politikusok egy része évek óta szajkózza a neoliberális mantrát: »A természet úgy védhető meg a legjobban, ha van tulajdonosa. A valódi természetvédelemhez vezető leghatékonyabb út a lehető legszélesebb körű privatizáció, nem az állami felügyelet erősítése. Az állami környezetvédelem a tulajdonosok személyi szabadságának súlyos korlátozása, épp ezért az államnak ebbe nem kellene beleszólnia.« A neoliberalizmus prófétái még napjainkban is hatalmas erőbedobással próbálják meg elhitetni velünk ezt az egyértelmű hazugságot, miközben a nagy cégek napról napra több katasztrófát okoznak. Igen, vannak olyan erdő- és földtulajdonosok, akik valóban óvják a tulajdonukat, ez azonban egész biztosan nem érvényes a régiónkban a rendszerváltás után hirtelen, sokszor törvénytelen úton meggazdagodott, az állami cégekhez fillérekért hozzájutó újkapitalisták többségére. Mivel gyorsan és érdemtelenül jutottak hozzá a vagyonukhoz, csak a pénzt becsülik benne, amiből, mint köztudott, sohasem elég. A pénz fialtatásánál pedig nem néznek sem istent, sem embert.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2010. október 09. 17:03
Tegnapi napon az alábbi feljelentést/ bejelentést tettem és kérek minden jóérzésű embert, hogy cselekedjen hasonlóan! ------------------------------------------------------------------------- Tisztelt vezető ügyeletes ügyész Tárgy: feljelentés súlyos hanyagság által előidézett környezetvédelmi katasztrófa és halált okozó gondatlanság miatt. Kérem, hogy az ügyészség kezdeményezze a A MAL Zrt. tulajdonosainak és vállalatvezetésének letartóztatását, illetve a körözési parancs, elfogató parancs kiadását. Ezzel egyidejűleg bankszámlájuk zárolását. Le kell foglalni a cég valamennyi iratát, adathordozóját. Meg kell szállni az egész vállalatot a vállalatvezetés és tulajdonosi kör lakhelyét és házkutatást tartani, ameddig a dokumentumok fellelhetők. Kormánybiztost kirendelését kérem megfontolni. Nyugat-Európában minden esetben ez történne, még ennél kisebb katasztrófa esetén is. Tisztelt Vezető ügyész! A vörösiszap-kibocsátás és -tárolás veszélyes üzem. A MAL Zrt.-nek EZÉRT objektív, azaz kártérítési felelőssége van! A gyárat 1997-ben 1,7 milliárd forintra becsülték, amelyet a tulajdonosi kör 10 millió forintért ( csupán tíz millió ) vette át azért, mert ígéretük szerint hárommilliárd forintos környezetvédelmi korszerűsítést akartak végrehajtani. Vizsgálni kell, hogy ebből mi valósult meg! Az sem kizárható, hogy az üzem tulajdonosai a nagyobb nyereségráta érdekében titokban egyéb mérgező anyagokat tároltak az iszapban, vagy öntötték ehhez. Előre borítékolom, hogy az iszap tavat egyéb környezetre ártalmas vegyületek eltüntetésére is használták/használhatták. Ezt laborvizsgálatoknak kell tisztázniuk. De az eddigi pártatlan, független laborvizsgálatok is ezt valószínűsítik alátámasztani. Ha beigazolódik, hogy az iszap tárolást alibiként más mérges vegyületek eltüntetésére használták, akkor az ügy még súlyosabb büntetőjogi kategóriába kerül. Még az is vélelmezhető, hogy ezeket külföldről hozták ide direkt ebből a célból. Mindenesetre egy ilyen méregtartályt földsánccal megemelni döbbenetes. Azt is vizsgálni kell, hogy a tulajdonosok által beígért 3 milliárd Ft értékű környezetvédelmi beruházás hogy épült be a rendszerbe? Tisztelettel: /Lakossági bejelentés/ aláírás XY
Öreg
2010. október 09. 15:14
Biztosan nem csak rájuk jellemző, de hogy-hogy nem, ismét szociközeli /nagyurak/ elvtásak gazdagodása forditottan arányos a közjó védelmével. És amig ezt hagyjuk, nem lesz vége. Teljes vagyonukat zárolni és a károk megtérülése után- ha marad- az az övék!
kérdés
2010. október 09. 10:34
Mentális tréning hétvégére Képzeljünk el egy nagy ekhós szekeret. Ki elé van fogva, ki úriasan hátradől, ki a menetiránynak háttal öklendezik, ki a saroglyára kapaszkodik s rajta minden vagyontárgy. Van, ki csak futhat utána. Egy a gyeplőt tartja. Ki látja a kocsis arcát? Merre megy a szekér? Amerre az úr mondja, amerre a kocsis viszi, vagy amerre a lovak húzzák?
Ricochet
2010. október 09. 10:30
Ez pedig a magyar ugar... Fel kell törni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!