A HZDS csendes kimúlása

2010. szeptember 07. 08:50

Vajon képes lesz-e Mečiar nélkül visszakapaszkodni a HZDS a parlamentbe?

2010. szeptember 07. 08:50
„Vladimír Mečiar pártja fennállása alatt először nem jutott be a parlamentbe, ráadásul szlovákiai méretekben példátlan »bravúr« sikerült az egykori miniszterelnöknek – tizennyolc év alatt több mint egymillió szavazóját veszítette el.

A 2010-es kudarccal tetőzött a HZDS újkori vesszőfutása, a párt ugyanis 1998-tól kezdve folyamatos vereségeket szenvedett a választásokon, Vladimír Mečiar pedig, akit tizenöt éve még potenciális középeurópai diktátorként tartottak számon, fokozatosan változott át jellegtelen szalonpolitikussá (igaz, az, hogy számonkérés nélkül vonulhat majd nyugdíjba, akár még sikerként is értelmezhető).

Mečiar a HZDS országos választmányának ülésén kijelentette, hónapokon belül megegyezés születhet a párt új vezetőjének személyéről. Ha tartja a szavát, és tényleg visszavonul, új – és valószínűleg nagyon rövid – korszak kezdődik a párt életében.

Vajon képes lesz-e Mečiar nélkül visszakapaszkodni a HZDS a parlamentbe? Aligha. A párt egyszerűen elfáradt, Mečiar kiválásával pedig karizmatikus, jól felépített és közismert politikusok nélkül marad.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vhailor
2010. szeptember 07. 09:38
Mečiarban van/volt valami, ami hihetetlenül el tudta bűvölni a szlovák néplelket. Egyszerre volt erőskezű és szelíd jófiú, egyszerre volt egy bátor és anyámasszony katonája. Ez az ellentmondásosság tette őt olyan karizmatikussá. Viszont ehhez párosult az a paranoia és üldözési mánia, aminek köszönhetően mindenkit kitúrt a pártjából, aki akárcsak potenciális ellenvéleményt fogalmazott meg vagy netán felvetette a vezetőség felelősségének kérdését a különböző botrányokban/kudarcokban. Ezért sikerült megszabadítania saját mozgalmát olyan tehetséges politikusoktól mint pl. Tkáč, Keltošová, Gašparovič, Žiak, vagy korábban az egész DÚ és VPN vezetősége (Budaj, Kňažko stb.).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!