Hová tűnt három nap alatt focistáink magabiztossága? – a szókimondó Nagy Antal elemzi a Litvániában történteket a Mandinernek

2023. október 18. 06:02

Az 1986-os labdarúgó világbajnokságon szerepelt magyar válogatott csapatkapitánya nyilatkozott lapunknak a csalódást keltő döntetlen után.

2023. október 18. 06:02
SALLAI Roland
P. Fülöp Gábor

Mozgalmas keddet tudhat maga mögött. Hogy sikerült a 67. születésnapja?

Eléggé vegyes lett. Nagyon sokan köszöntöttek, igen aranyosak voltak a barátaim, volt játékostársaim és a családtagok. Viszont kimentem az U21-es válogatott mérkőzésére, kikaptunk a belgáktól. És este megnéztem a litván-magyar felnőtt Eb-selejtezőt. Egy félidőnyit futballoztunk, előtte adtunk 45 percnyi és kétgólos előnyt a házigazdáknak. A forgatókönyvet nézve mégis szép eredmény a 2–2.

Mi történhetett Szoboszlai Dominikékkal, akik a szerbek elleni nagy siker után azzal a tudattal léptek pályára, ha nyernek, az utolsó két mérkőzésüktől függetlenül kijutnak az Európa-bajnokságra?

Számomra meglepő volt, hogy hogyan kezdtük ezt a fontos mérkőzést. Szerintem fáradtak is voltak és egy kicsit elhitték a srácok, hogy úgy sem lehet probléma. 

Az első félidei játék őrjítő volt, és két ilyen gólt kapni, az katasztrófa.

 A kapusuknak nagy szerencséje volt, mert csak az első játékrészben három ziccerbe is belekapott. Mondjuk a balszerencsére mi ne panaszkodjunk, mert Szerbia ellen nekünk volt éppen elég szerencsénk. A nagy ünnep elmaradt, de még mindig fotelben vagyunk. Nincs mese a bolgárok és montenegróiak ellen novemberben újra össze kell állnia a csapatnak tiszta erőből, és meg kell szereznie a szükséges pontokat.

Ugyanakkor a csoport élén áll Magyarország pontelőnnyel és a szerbeknél eggyel kevesebbet játszva. Két csapat jut tovább a végén, Montenegróval szemben 6 pont a fórunk. A jövő havi mérkőzéseken sem játszhat a sérült Willi Orbán, akinek a kiesése miatt aggodalmát fejezte ki korábban. Nagyon szembetűnő volt a hiánya?

Nagyon hiányolom őt. Ennek a védelemnek a vezére és a legjobb labdarúgója, nincs mese. A másik, hogy időnként gólokat is lő, Belgrádban ugye a győztes találatunk fűződött szeptemberben a nevéhez. És eddig azért tudtunk viszonylag könnyen és jó mérkőzéseket játszani, mert alig kaptunk gólt és – éppen az említett szerbiai kivételével – mindig mi kerültünk előnybe. Hogy mi 0-2-ről kezdjünk egy félidőt, mint Litvániában, még nem fordult elő.

Ezt is ajánljuk a témában

10 mérkőzés óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott. Nagy Antal születésnapján, október 17-én megszokott, hogy jó eredményt ér el a nemzeti csapat: 1990-ben például döntetlent értünk el az olaszokkal szemben, 2007-ben megvertük a lengyeleket. A csúcs, a legkülönlegesebb ezen a napon akkor maradt az 1984-ben a hollandok ellen aratott világraszóló siker?

Úgy terveztem, hogy 2-1-re nyerünk, mint mi anno Rotterdamban a későbbi Európa-bajnokokkal, Ruud Gullittal, Frank Rijkaarddal, Marco van Bastennel, Wim Kiefttel, Hans van Breukelennel felálló sztárcsapat ellen. Csodaszámba ment az a győzelem, ezúttal elég lett volna egy kisebb kaliberű riválist is legyőzni ahhoz, hogy máris biztos legyen az Eb-szereplés. Nem csak bíztam benne, hanem abszolút biztos is voltam a győzelemben. De egy félidőnyi és kétgólos előnyt egy litván csapatnak sem szabad adni. 

Nagy Antal; Gyemjanyenko, Anatolij
Irapuato, 1986. június 2. Nagy Antal (8, b) magyar és Anatolij Gyemjanyenko (5, j) szovjet csapatkapitányok kicserélik a csapatzászlókat a Szovjetunió-Magyarország mérkőzés előtt a mexikói labdarúgó világbajnokságon. A végeredmény 6:0.
Fotó: MTI/Németh Ferenc

Tizenhétszerese a magyar keret értéke a litvánénak, a világranglistán 111. hellyel jegyezik előrébb Marco Rossi csapatát. Mekkora csalódás, hogy elmaradt a siker és a pezsgőzés?

Én azt mondom, ne elégedetlenkedjünk, mert ez nem egy rossz eredmény a csoport állását figyelembe véve. Annyiban vagyok csalódott, azt hittem, a fiúk úgy fel lesznek pörögve, hogy az elején szétszedik a litvánokat. Nem ez történt, legalább megúsztuk vereség nélkül. 

Két döntetlennel vagy egy győzelemmel nem hogy kijutna, csoportelsőként kvalifikálna Magyarország a kontinensviadalra. Egyenes ágon világversenyre a Détári Lajos – Kiprich József – Nyilasi Tibor – Nagy Antal-féle csapat óta, immár 38 esztendeje nem sikerült eljutni. Mekkora szó lenne ez azzal együtt, hogy időközben az Eb-n például jelentősen megemelték a létszámot?

Én már Dzsudzsák Balázsnak is azt mondtam, hogy jó lenne, ha elvenné tőlem ezt a titulust, hogy mindmáig az utolsó világbajnokságon szerepelt együttes csapatkapitánya vagyok. Most Európa-bajnokságról beszélünk, ám ennek ellenére 

az egyenes ági kijutás mindig egy jó hangulatot ad a csapatnak, meg az egész sportágnak.

 Nagy tett lenne. Szeretném, ha nem kellene még kínlódnunk jobbra-balra, hanem a következő, újabb idegenbeli meccsen Bulgáriában lerendeznénk. Ha azon és jövő évi németországi tornán is túl leszünk, tervezhetjük a világbajnoki szereplést is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. október 19. 10:59
Aki szombat este kiegyezett volna a 2 meccs 4 ponttal, az kedd éjszaka se legyen elégedetlen! Igen, játszottunk egy X-et, egy kataszrófális első és egy sokkal vállalhatóbb másodid félidőt, talán még labdánk is nekünk lett volna a győzelemért, amit nem érdemeltünk volna meg. Láttuk a hibákat az elején, a csapat is, a kapitány is, a szurkoló is, ezeknek a java részét pedig sikerült kijavítani. Az elején túl sok volt a finomkodás és kevés a keménység, keménykedő ellenfél és katasztrófális talajon ezeket előre tudni kell és olyan taktikával kijönni. Ez a litván csapat amúgy nem esélytelen a pontszerzésre Podgoricában, de nekünk már nincs velük dolgunk, hanem rendesen meg kell verni Bulgáriát. 3 éve sikerült ugyanilyen kiélezett helyzetben, azóta mi jobbak lettünk, ők meg biztosan nem. A kapitánynak van 1 hónapja felkészülni, ha sikerül minden következtetést levonni ebből a meccsből és minden hibát kijavítani, akkor nem lehet gond. Talán már Willi is visszatérhet addigra.
ekeke1
2023. október 18. 21:32
Tommaso ehhez mázli is kellett, Nincs olyan focista - még Messi sem olyan - aki mindig centire oda lövi, ahová szánja." George Best írta a könyvében : „Charlton, Law, Puskás és én edzők voltunk egy ausztráliai akadémián. A gyerekek, akiket edzettünk, nem tisztelték őt, gúnyt űztek a súlyából és a korából. Úgy döntöttünk, hogy a srácok kihívhatnak egy edzőt, hogy az el tudja-e találni a kapufát tízszer egymás után. Ők természetesen az öreg, kövér trénert választották. Law megkérdezte a gyerekeket, mit gondolnak, az öreg, kövér edzőjük tízből vajon hányszor találja majd el a lécet. A legtöbben ötnél kevesebbet mondtak. Én tízet. Az öreg, kövér tréner kiállt, majd kilencszer egymás után kapufát lőtt. A tizedik lövés előtt a levegőbe lőtte a labdát, majd mindkét vállán megpattintotta, aztán a fején, végül megpöckölte a sarkával, majd a kapufára ágyúzta azt. Mindannyian csendben álltak. Végül az egyik gyerek megkérdezte, hogy ki ő. Én azt feleltem: 'Neked csak Mr. Puskás'."
DrPepper
2023. október 18. 19:55
Megkockáztatom, hogy valójában nem akartunk többet egy pontnál, ugyanis akkor a maradék két meccsnek semmi tétje nem lett volna, ami nem biztos szerencsés. Az egy félidős előnnyel a litvánok pont jó edzőpartnernek bizonyultak, a továbbjutáshoz szükséges egy pontot meg a bolgároktól szinte biztosan behúzzuk, de lehet, hogy hármat is. Így Montenegró ellen már különösebb teher nélkül léphetünk pályára.
Tommaso
2023. október 18. 14:03
A Rossi-csapat Rossul szerepelt AZ ÉV MECCSÉN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!