Egy kis zöld német abszurd

2022. november 02. 20:00

Az utóbbi időben a magyar különös szájízzel poénkodik a németek hagyományos szögletességén. Tesszük ezt a magyarnak mindig igaza lesz jelszava alatt, kicsit rásózva az utóbbi idők energiaválságának és inflációjának számláját a német politikára. Persze a nagy testvért azért tiszteljük, de milyen jó egy kicsit beszólni, mint ahogy ezt az alábbi történettel is alátámasztjuk.

2022. november 02. 20:00
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A környezetvédelmi szempontból eléggé abszurd történet röviden úgy hangzik, hogy nem csak Lützerath faluja esik majd áldozatul a garzweileri lignitkotróknak.

Ne kívánjon senki se külszíni szénbányát a szomszédjába. Minden jóérzésű ember szomorú, amikor egy falut eltörölnek, minden keresztény embernek fáj, ha egy templomot lerombolnak. Így az iróniát cserélje le bennünk az együttérzés, amikor arra gondolunk, hogy az összes klímaaktivistának is szimbolikus az ő templomuknak tartott szélerőmű lebontása.

Megújulót szénre cserélni?

Márpedig nem csak egy, hanem mindjárt nyolc szélturbina is található az erkelenzi Garzweiler külszíni bánya leendő bányaterületén. Márpedig a nemzet érdeke megköveteli a nagy energiaínség idején a lignitet. Osztottak, szoroztak, és úgy jött ki, hogy a turbinák alatt lévő szén bizonnyal több energiát szolgáltat, mint az a szél, amely majd elviszi a kitermelt szén porát is. A 2001-ben épített szélturbinák nagy részét valószínűleg a következő év folyamán leszerelik, csatlakoznak az alig pár száz méterre fekvő Lützerath faluhoz.

Az RWE (a német energiacég) szóvivője azzal kommentálta a hírt, hogy már a szélturbina 2001-es üzembe helyezésekor világos volt, hogy egyszer elér ide a külszíni bányászat. Mintha ez a nagy széndioxid harcban annyira egyértelmű lett volna.

Persze a döntést nem hagyták szó nélkül. Még a Lützerath falujának eltörlésére alakult „Minden falu megmarad” helyi kezdeményezés is bírálta a projektet. „Azt a tényt az abszurditás szempontjából nem lehet felülmúlni, hogy a klíma- és energiaválság kellős közepén szélturbinákat bontanak le egy külszíni szénbánya bővítése érdekében” – állt a nyilatkozatukban.

A Zöldek által vezetett szövetségi és állami gazdasági minisztérium megállapodott az RWE energiavállalattal, hogy a rajnai bányászati ​​területen a szén kivonását 2030-ra, azaz nyolc évvel előbbre hozzák, és öt falu azért megmenekül a külszíni bánya terjeszkedésétől. Ezzel a lépéssel 280 millió tonna szén maradna a földben, a CO₂-mérleg jelentősen javulna, de hát az a fránya energiaválság. Mindenesetre Lützerath, amelynek eredeti lakóit elköltöztették, a szénért eltörlésre kerül.

Eltörölni egy falut a szénért

Az is izgalmas lehetett, amikor egy sajtótájékoztatón Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter és észak-rajna-vesztfáliai kollégája, Mona Neubaur (mindketten zöldek) megpróbálták optimizmust árasztva bejelenteni a falu megsemmisítését.  

„A közelgő tervekhez szükség van a Lützerath alatti lignitre” – mondta Habeck, mielőtt gyorsan átadta a szót párttársának, Neubaurnak. A düsseldorfi államminiszternek jutott az a kellemetlen feladat, hogy részletesebben elmagyarázza a rossz hírt.

hebegte egyenes arccal, majd indoklásképp hozzátette: „Három független szakértői jelentés is erre a következtetésre jutott.” Még szerencse, hogy ott van az orosz ukrán háború, amivel minden megindokolható. Persze Habeck és Neubaur pártján belül is vannak kritikák.

A Mönchengladbachtól délre található Lützerathban már senki sem él az eredeti falusiak közül. Házaik, udvaraik üresek, most klímaaktivisták szállták meg a települést. Többször szerveztek demonstrációt, amelyen több ezer ember emelt szót a falu megőrzése mellett. Állítólag közel 10 ezer aláírást gyűjtöttek össze a falu megmentéséért.

Jelenleg mintegy 150 aktivista él a településen. Önként nem mennek el, ezért a következő hetekben valószínűleg az RWE biztonsági erőinek és a rendőrségnek kell felszámolniuk a táborukat.

(Foto: Oliver Tjaden/Der Spiegel)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. november 06. 10:41
Muhaha :D Mikor az idiotizmus hatalomra kerül.
Kivűlálló
2022. november 06. 10:41
A legnagyobb fekély a világ és főként Európa testén a szaktudás nélküli, képmutató, pofátlan "Zöld-politikai" előre nyomulás! Meg akarják váltani a világot (amivel önmagában nem is lenne baj...), de sajnos nincs agyvelő, hogy ezt miként kellene csinálni! Mindent az ideológiának és a politikának rendelnek alá, pedig ez nem politikai ügy, hanem tudományos és gazdasági! Politika mögé bujtatott, bolsevik ideológiát szajkózó rohadékok! A Greenpeace jól kezdte, de túl tolták a biciklit és politikai erővé léptek elő, ami több kárt okoz a természetnek, mint ha semmit nem csináltak volna eddig! Németországban is egy olyan nő a külügyminiszter aki háborúpárti és agy nélkül született? Ha lenne agya akkor tudná, hogy harckocsikkal, meg fegyverekkel nem lehet a természetet megóvni! Amíg ez lesz, addig olyan, hogy "zöld energia-politika" nem fog létezni! Rákényszerítik a "pórnépet" arra, hogy takarékoskodjon, miközben Ők maguk dőzsölnek és megkockáztatom, vég nélkül pazarolják (még hozzá jó pénzért) az energiát (lásd: Magánrepülőgépek használata külön-külön)! Persze.., ha valaki a pofájukba mondja a tutit, akkor nem Ők a hülyék (szokás szerint)..! Áááá..., dehogy..! Mocskos, képmutató és pénzéhes bagázs!
DoomGuy
2022. november 06. 10:40
Megyek lefőzök egy nagy adag kv-t. Oh, a helyzet iróniája.... majd ha lesz egy percem szarás közben, elmorzsolok egy könnyet ezekért az idiótákért.
kendras
2022. november 06. 10:40
Még milyen szerencse, hogy nálunk ilyen nem fordulhat elő, elvégre orbán betiltotta a szélerőműveket. Mégiscsak jobb putlert és a háborúját támogatni egy kis méregdrága gáz, olal és atomerővásárlással. Az adófizetők pénzéből természetesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!