Visszatér a szén az energiaéhes Európába, de ötszörös áron

2022. szeptember 14. 14:00

Elemzők szerint a szén újra kulcsfontosságú energiaforrás lesz azon európai országokban, amelyek továbbra is gázhiánnyal küzdenek. Erre a lépésre azért is volt szükség, mivel a helyzet inkább romlik ahelyett, hogy javulna: Moszkva elzárja a kulcsfontosságú gázvezetékeket.

2022. szeptember 14. 14:00
null

Bár egyes energiahordozók, például a földgáz és a nyersolaj ára – a csúcsokhoz képest – mérséklődött az utóbbi két hétben, Európa továbbra is energiaválsággal küzd, mivel Oroszország a szankciókra válaszul korlátozza az energiaexportját. A Németországhoz hasonló országoknak ezért nincs más választásuk: a szénhez kell nyúlniuk, így még tél előtt biztosíthatják az energiaellátásukat.

A Rystad Energy adatai szerint Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban tavaly óta együttesen 

több mint 20 százalékkal nőtt a szénnel történő energiatermelés. 

Az európai országok idén növelték a szénfogyasztást.

„A szén visszatér, mivel stabilan magasak az energiaárak” – mondta Ole Hvalbye, a svéd SEB bank elemzője az Insidernek. 

A földgáz árának emelkedése 

Moszkva már többször is leállította a gázexportot különböző okok – például karbantartás – miatt, így gázhiány lépett fel néhány európai országban, például Németországban. Ennek okán az európai földgázárak idén 300 százalékkal emelkedtek, augusztusban pedig rekordmagas árakról számolt be többek között a Makronóm. Ez arra késztette az osztrák, holland és olasz áramszolgáltatókat, hogy ismét eljátszanak a szén használatának gondolatával. Mi több: a német Uniper közműóriás 2023 áprilisáig újra széntüzelésű erőművet működtet.

„2022 nagy részében a szén volt az olcsóbb opció, de a népszerűsödéséhez nyilvánvalóan a gázhiány is hozzájárult” – mondta Fabian Rønningen, a Rystad Energy elemzője az Insidernek. 

A jelenlegi árak mellett a következő két és fél évben várhatóan a szén lesz a versenyképesebb opció 

– tette hozzá a szakértő.

Ahogyan az ábrán is látható, az energiaválság súlyosbodásával a múlt héten a szén világpiaci ára 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedett, és csak az európai szénárak az év eleje óta mintegy 150 százalékkal nőttek – állítja az Insider hírportál.

Forrás: https://tradingeconomics.com/commodity/coal
Forrás: https://tradingeconomics.com/commodity/coal

Hvalbye szerint az európai gázhiány a globális energiapiacon is érezteti hatását.

„Bizonyos fosszilis tüzelőanyagok – például az olaj és a szén – a globális piacokról Európába áramlanak az ottani nevetségesen magas árak miatt” – mondta. 

Ennek eredményeképpen az európai és ausztrál szénárak jelenleg nagyjából ötször magasabbak, mint korábban.”

Jön a tél, de nem jön orosz szén sem

Az uniós kormányokra a tél közeledtével egyre nagyobb nyomás helyezkedik, hiszen biztosítaniuk kell az energiát a hidegebb hónapokra is.

„Nagyon kemény tél elé nézünk. A 2022 és 2023 első negyedéve nehéz lesz, ezért Európának valószínűleg minden lehetséges opcióra szüksége lesz” – mondta Hvalbye.

A helyzetet tovább rontja az EU augusztusban életbe lépett, az orosz szén behozatalára vonatkozó tilalma, hiszen – a Commerzbank szerint – 

az országok a szénszükségletük csaknem felét Oroszországból szerzik be.

Ezeknek az országoknak nincs más lehetőségük, minthogy az USA-ból, Ausztráliából és Dél-Afrikából importáljanak.

Vízenergia-hiány az aszály miatt

A szélsőséges nyári hőhullámok Európában csökkentették a víztározók vízszintjét, ami a vízenergia hiányát okozta – ez szintén fokozza a szén népszerűségét. Norvégia, Európa egyik legfontosabb villamosenergia-szállítója az export csökkentését tervezi azért, hogy víztározói feltöltődhessenek. A Rystad adatai szerint idén hét európai ország több mint 18 százalékkal csökkentette a teljes vízenergia-termelést.

„A villámsebességgel növekvő földgázárak és a szűkös vízenergia miatt a szén iránti növekvő kereslet valószínűleg továbbra is fennmarad” – mondta Hvalbye.

Az aszály miatt azonban a Rajna folyó vízszintje is válságos szintre emelkedett, ami a szénszállítás egyik kulcsfontosságú útvonalát sújtja Európa-szerte. A német kormány attól tart, hogy ez szénhiányt okozhat ezen a télen.

Meddig fog ez tartani? Másfél évig biztos!

Hvalbye szerint a SEB nagy valószínűséggel magasan fogja tartani a szén árát, mivel nem bízik abban, hogy a szankciók egyhamar megszűnnek.

Rønningen azonban úgy véli, hogy az EU fel fogja gyorsítani a megújuló energiaforrások fejlesztését, ezzel pedig 2024-ben csökkenhet a szén ára.

„Rövid távon a szén visszatérését látjuk. Hosszabb távon már nem annyira” – tette hozzá. 

Borítókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. szeptember 15. 11:45
Átcimkézett orosz szén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!