Indiában a teljes sötétségtől tartanak: inkább külföldről importálnának szenet

2022. július 11. 21:19

Megcsappantak a belföldi szénkészletek Indiában és az áramkimaradások elkerülése miatt importra szólította fel a szolgáltatókat a kormány.

2022. július 11. 21:19
null
Takács Zsolt

A Reuters által ismertetett energiaügyi minisztériumi levél szerint az állami – világ legnagyobb – szénbányászati ​​és -finomító vállalata, a Coal India importálni fogja a tüzelőanyagot, mivel a belföldi nyersanyaghiány miatt újabb áramkimaradásokkal kapcsolatos aggodalmak merültek fel az országban.

2015 óta ez lenne az első alkalom, hogy a Coal India importálja a szenet. Az állami és szövetségi tisztviselők mindenáron el akarják kerülni az áprilisi eseményeket, amikor több mint hat éve nem tapasztalt áramkimaradásokkal szembesültek Indiában.

„A Coal India kormányközi alapon importálna a szenet keverés céljából, és szállítaná át az állami-, valamint a független energiatermelők hőerőműveinek” – áll a szövetségi energiaügyi minisztérium május végi levelében.

Indiának 2022 harmadik negyedévében várhatóan nagyobb szénhiánnyal kell szembenéznie a folyamatosan növekvő villamosenergia-igény miatt.

Ez széles körű lakossági aggodalmat kelt, hiszen lehetségesek lesznek az áramkimaradások.

Az energiaügyi minisztérium a levélben közölte: a döntést azt követően hozták meg, hogy szinte mindegyik állam felvetette, hogy az államok által kiírt többszörös szénimport-tenderek országos szinten zűrzavarhoz vezetnének, és ezért a Coal Indián keresztüli központosított beszerzéshez folyamodnak.

India kormánya nyomást gyakorolt a közműszolgáltatókra, hogy nagyobb arányban keverjék a helyi szenet az importált anyaggal. Ezenfelül a kormány arra figyelmeztette a szolgáltatókat, hogy importtal növeljék a készleteiket, mivel a hazai kitermelésű szénellátás jelentősen csökkenhet.

„Az állami termelők és a független erőművek által a keverési célú szén importjára kiírt, folyamatban lévő pályázatokat fel kell függeszteni, mivel meg kell várniuk a Coal India által megállapított árat, hogy a lehető legalacsonyabb áron szerezhessék be a szenet” – nyilatkozta a minisztérium.

Az indiai erőművek szénkészletei április óta mintegy 13 százalékkal csökkentek, és az elmúlt évek legalacsonyabb nyár előtti szintjére estek vissza.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. július 13. 13:30
A teljes sötétségtől tartanak? Miért, Bartus még nem költözött oda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!