A Balenciaga 1450 euróért árul egy pár szétszaggatott cipőt

2022. május 24. 19:00

A szokatlan marketingelemeiről híres luxus divatház nem állt meg a 600 000 forintos Ikea-szatyornál. Most leamortizált tornacipőket árulnak hasonló áron. El is érték céljukat.

2022. május 24. 19:00
null

A Balenciaga már régebben bejelentette, hogy eltűnik a közösségi médiából. Így is tett, törölte minden bejegyzését mindenhonnan, és – immár teljesen szakítva a push marketinggel – más irányba indult el. Az új kampányok alapvetően a márka nagyköveteire építenek (köztük van Justin Bieber és Kim Kardashian is), akik maguk promózzák a termékeket. De ami még a sztárok bevonzásánál is hatásosabb:

folyamatosan előállnak olyan termékek köztudatba robbantásával, amelyek provokálnak, vitát generálnak, ezáltal óriási reklámértékkel bírnak.

Az utóbbi módszert egyébként nem most kezdték alkalmazni: 2017-18-ban már limitált példányszámban piacra dobtak egy olyan, a divatmárkák papírszatyraihoz megtévesztően hasonló táskát, amit akkor 1100 dollárért lehetett beszerezni. Persze az anyaga valójában bőr volt, ezüst díszítésekkel. A táskát gyakorlatilag azonnal elkapkodták, csakúgy, mint az Ikea-szatyorhoz kísértetiesen hasonlító testvérét, amit potom 2145 dollárért árultak – el is kelt belőle mind a 3500 darab. Mindenki kedvence aztán idén tarolt óriásit: a Tesco-szatyor mintájára készült táska átszámítva nagyjából 400 000 forintért volt beszerezhető, amíg a készlet tartott, azaz nem sokáig.

Ezek a termékek néhány hét elteltével eltűntek a süllyesztőben, hogy aztán átadják helyüket egy új, nagyobb vihart kavaró megjelenésnek. A mostani kampányban a Balenciaga még durvábbat húzott. Limitált darabszámban (mindössze 100 pár) piacra dobta a Paris High Top Sneaker tornacipők leamortizált változatát, amit ismét csak

több mint félmillió forintért lehet beszerezni, ráadásul dupla annyiba kerül, mint az eredeti verzió.

A luxustoprongy azonnal kiverte a biztosítékot a közösségi médiában (ahonnan a Balenciaga következetesen távol tartja magát), egyszerű fotelharcostól a kifejezetten tornacipőkre szakosodott szakemberekig mindenki egy emberként hördült fel a szétszaggatott cipők láttán. A vírusmarketing úgy futott végig a világon, mint a futótűz. A cikkek és a posztok ezrei láttán a Balenciaga pedig nyugodtan hátradőlhet: ismét kipipálhatnak egy sikeres reklámkampányt. A luxus nem megy ki a divatból, sőt, ahogyan az egyik kommentelő fogalmazott: „ha az infláció nem csillapodik, még trend is lehet belőle”.

Fotó: Balenciaga

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2022. május 25. 10:42
Divat, vagy hozzászoktatás?
Kristály
2022. május 25. 10:42
Nem sok idő mindenki ilyen cipőben fog járni. Az egész Európa divatos lesz.
feketeviraag
2022. május 25. 08:09
Az is hülye, aki ilyet vesz.
NeMá
2022. május 25. 08:08
Hú de divatos vagyok :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!