Íme a legfontosabb szempontok a gazdaság újranyitásához

2020. április 15. 13:08

Kelet-Ázsia egyelőre az Egyesült Államok előtt áll a koronavírus ellen folytatott harcban és tökéletes példa lesz Európa és a világ összes többi része számára is abban, hogyan kell újranyitni a piacokat – mondta Martin Chorzempa, a Peterson Institute kutatója, aki hozzátette, hogy a fellendülések nagyon törékenyek lehetnek. A Market Watch összeszedett néhány fontos tanulságot a nyugati országoknak a piacok újranyitása kapcsán.

2020. április 15. 13:08
null
Takács Zsolt

Hosszú időbe is telhet, míg a nyitás hatásos lesz. 

Kínában egy hónapja kezdték el a gazdaságot újraindítani és azóta is az ország kisvállalkozásainak csak a fele kezdte meg működését. Tüntetések is kialakultak, amikor a rendőrök megpróbálták megakadályozni azt, hogy az emberek átmenjenek, átköltözzenek más tartományokba gazdasági lehetőségek reményében. 

A gazdaság nem fog egyből fellángolni.

Kínában a termelés továbbra is a korábbi szint 80 százalékán ragadt – optimista becslések szerint. Kína számára hatalmas probléma, hogy gazdasága nagyon épít az exportra, de jelenleg csak az egészségügyi eszközökre van szükség a partnerországokban. Annak ellenére, hogy azt gondolják és kommunikálják, hogy ellenőrzés alatt tartják a vírust, az emberek nem úgy élnek, mint korábban. 2019-hez képest fogyasztásuk sok tekintetben egyelőre akár 80 százalékkal is alacsonyabb, közel sem úgy költenek, mint egy éve, hiába indulnak újra a cégek.

A nemzetközi utazások tiltása tovább is tarthat, mint azt sokan gondolják. 

Szingapúr a koronavírus-járvány kitörése elején sikeresen védekezett a terjedés ellen, azonban március közepén a külföldről érkező turisták miatt megugrott a fertőzöttek száma, amelynek következtében a városállam nagyon szigorú intézkedéseket vezetett be. Ennek fényében könnyen lehet, hogy a nemzetközi utazások sokáig tiltólistán maradhatnak. Szingapúr tehát mindent megtett, eredményesen, de arra nem volt befolyása, hogy külföldön mi történik. Emiatt kérdéses, hogy milyen ütemben indul újra a nemzetközi utasforgalom. Egyetlen ország sem szeretné hirtelen visszakapni a problémát külföldről, miután otthon komoly erőfeszítésekkel megfékezte azt.

Nem küldik haza azokat az embereket, akiknek karanténban lenne a helyük.

Kelet-Ázsiában azért annyira alacsony a vírus halálozási aránya, mivel

a fertőzött embereket speciális létesítményekben helyezték el,

hogy ne tudják családtagjaikat se megfertőzni, illetve ahol folyamatos orvosi megfigyelés alatt tudják tartani őket. 

A portál szerint tehát fontos szempont volt az ázsiai sikerekben, ahogyan a fertőzötteket elkülönítették. Ők akárhol is tartózkodnak, a legfontosabb a fegyelmezettség, és hogy tényleg ne lépjenek kapcsolatba másokkal.

Az érintkezések lekövetése a kulcs.

Szingapúr, Dél-Korea és Tajvan sikerének a hátterében az áll, hogy a mobiltelefonokon és kártyás fizetéseken keresztül le tudták követni, hogy a fertőzöttek kivel érintkeztek és milyen utat jártak be. Ezzel a módszerrel a megfelelő embereket tudják karantén alá helyezni. Az Egyesült Államok ezzel a technikával el van maradva, de a Google és az Apple bejelentette, hogy közösen dolgoznak majd ki egy szoftvert a telefonokra, ami majd

jelzi, ha koronavírussal fertőzött ember van a közelben.

Nem szabad túl korán győzelmet kiáltani.

Túlságosan sok a bizonytalanság a vírus kapcsán ahhoz, hogy győzelmet kiáltson ki bármely ország. A fő kérdés az, hogy mekkora arányú immunitás szükséges ahhoz, hogy csak egy szezonális vírusként tekintsünk a koronavírusra.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!