A norvégok is aggódnak, otthon marad a közép-kelet-európai munkaerő

2019. június 21. 00:18

Egyre többen költöznek vissza már Norvégiából is a közép-kelet-európai régióba. Amikor 2004-ben Lengyelország csatlakozott az Európai Unióhoz, a munkanélküliség szintje közel 20 százalék volt az országban, ami azt eredményezte, hogy a lengyel munkaerő kivándorolt az országból. A lengyelek célpontjává vált többek között Norvégia és Hollandia, ahol a bérek magasabbak voltak és könnyebben lehetett munkát találni, mint otthon. Mára viszont fordult a kocka, ugyanis a lengyelek és a V4-ek rendelkeznek az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával az egész EU-ban, a növekvő bérek pedig egyre több munkaképes korú embert vonzanak haza.

2019. június 21. 00:18
null
Bakajannisz Péter
„Aggódnak a hollandok, hazaindult a közép-európai munkaerő” – sorozatunk előző részét itt olvashatja.


Közép-Európa lenyomta a norvég béreket

Korábban a norvégok még sok esetben problémaként tekintettek a lengyel munkásokra, mára viszont már hiányolják őket a munkaerőpiacról. Májusban a Fafo nevű norvég nonprofit munkapiaci kutató-alapítvány kiadott egy jelentést, amelyből kiderült, hogy a norvég válaszadók 44 százaléka szerint a bevándorlók kiszorítják a munkaerőpiacról a kevésbé képzett norvég munkavállalókat.

A megkérdezettek fele egyetértett abban, hogy a

kelet-európai eredetű bevándorlás csökkentette a norvég béreket.

Bajban az építőipar, nem jön több közép-európai dolgozó

A legfrissebb adatok viszont az mutatják a Science Nordic szerint, hogy a közép-európai hátterű norvégiai be- és kivándorlók száma már megegyezik. Az elmúlt évben szinte tökéletesen ki is egyenlítődött, így már csak nettó 28 fő vándorolt Lengyelországból Norvégiába. A cikkben a magyarokat azért nem említik, mert a magyarság körében az elvándorlási hajlandóság a tévhitekkel ellentétben alacsony, de a legújabb adatok alapján a magyarokra is igaz, hogy többen jönnek haza, mint amennyien elmennek.

Mindeközben a norvég építőipar súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ugyanis ez a norvég iparág foglalkoztatta a legtöbb lengyel munkavállalót.

A Norvég Építőipari Szövetség (BNL) korábbi jelentése szerint a norvég építőiparban évek óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség. Ez a jelenség egész Európában is megfigyelhető, főleg az építőipari szektorban, ahol kevés a jól képzett szakember. Közép-Európában egyébként kimagasló a magyar építőipar teljesítménye is, amely a nyugat-európai stagnálással mutat különösen erős ellentétet – olvasható a Makronóm cikkében.

Norvégiában „a vállalatok és a szervezetek még mindig úgy beszélnek, mintha végtelen hozzáférésük lenne a külföldi munkaerőhöz. Nem látom jelét semmit olyan törekvésnek vagy kampánynak, amely az iparágba vonzaná az embereket külföldről, vagy egyszerűen megpróbálná megtartani őket” – jelentette ki Iwona Kilanowska, a Norvég Építőipari Szövetség lengyel tanácsadója.

Lengyelországban a helyzet ugyanaz, mint Norvégiában volt korábban

Kilanowska hozzátette, hogy a lengyel építőipari cégek is egyre nehezebben tudnak képzett munkaerőhöz jutni, attól függetlenül, hogy drasztikusan növekedtek a bérek a szektorban. Ennek eredményeképpen a lengyelek

kénytelenek voltak ázsiai vagy más kelet-európai országokból munkásokat hozni.

Kilanowska szerint a lengyeleknél így ma ugyanaz az a helyzet a bevándorló dolgozókkal és az ő munkakörülményeikkel, mint amikor a kelet-európaiak mentek először Norvégiába.

Fordul a kocka

2018-ban nagyjából 185 ezer kelet-európai dolgozott Norvégiában, akik közül 130 ezer Norvégiában is élt, a Norvég Statisztikai Hivatal (SSB) adatai szerint további 55 ezer ember pedig ingázott a két ország között. A legtöbben közülük Lengyelországból érkeztek. A legnagyobb bevándorlási hullám 2011-ben volt, amikor 27 ezren érkeztek Norvégiába.

2011 óta viszont folyamatosan csökken a bevándorlás mértéke.

A főbb ok, ami miatt korábban a lengyelek nagy része – akárcsak Kilanowska – elhagyta Lengyelországot, a magas munkanélküliség volt, amely még a húsz százalékot is elérte 2004-ben.

Mára viszont a lengyel munkanélküliség is rekord alacsony, 5,5 százalék, miközben a bérek is növekedtek és a kormány egyre több támogatást nyújt a családoknak, ami tovább javítja helyzetüket. Akárcsak Magyarországon, ahol a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékon áll és közgazdászok szerint hazánk költi a legtöbb pénzt a családokra az unióban, a GDP közel öt százalékát.

Ráadásul a jól képzett lengyeleket ma már elég jól megfizetik és az életszínvonal is sokat javult az országban, ezért a legtöbben nem is hagynák el a családjukat azért, hogy külföldre költözzenek. Egy 2018-as felmérés szerint 

a megkérdezett lengyelek 90 százaléka nem is dolgozna külföldön.

Ez a szám 2014-ben még 79 százalék volt.

Egy másik kutatás 539 lengyel megkérdezésével arra jutott, hogy 18 százalék nem dolgozna külföldön, mert túl nagynak tartja a kulturális különbségeket, 12 százalék pedig azért nem, mert úgy véli, hogy a lengyelekkel rosszul bánnak külföldön.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jolly77
2019. október 08. 09:56
az, hogy felvásárolják a hazánkat, mert itt pl nincs hideg és kell nekik pár itteni telek, az más tészta.. a Telenoron keresztül pl a mobilkomm.-piacunk egy jelentős részét is felvásárolták, de ehhez a 99%-uk nem jön ide személyesen
csortu
2019. október 08. 09:56
Olyan szerintem se lesz, de olyan viszont van, hogy a Skandináv középosztály Magyarországon vesz ingatlant, és nyugdíjas korában ott tölti az év kb felét. Lásd Geresdlak. Ennél jobb felállás nincs: munkahelyeket nem veszik el, mert már nyugdíjasok, az egészségügyi hálózatot nem terhelik, mert az egészségbiztosításuk Magyarországon csak sürgősségi ellátásra jogosítja őket, komolyabb dolgokat otthon kell megcsináltatniuk. Csak a nyugdíjukat hozzák Magyarországra, amit itt szépen előköltenek, a pénzükkel pörgetik a magyar gazdaságot.
Szittya Attila Bendegúz
2019. október 08. 09:56
Nyuggerként jönnek majd házat venni.
Felvidék nem szlovákia!
2019. október 08. 09:55
Egy valamitől biztosan nem kell aggódnia senkinek: olyan nem lesz, hogy a norvégok akarnak majd jönni, ide dolgozni...…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!