Németország, a digitális sivatag

2023. november 30. 11:46

Alkalmas-e még Németország arra, hogy a „jövő otthona” legyen? Európa gazdasági motorja mellett elszáguldott a világ, aminek a leglátványosabb jele a digitalizációban tapasztalható látványos lemaradás. Mik a bénultság kulturális okai? Diagnózis egy igazán kompetens német tudóstól.

2023. november 30. 11:46
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Németország digitális sivatag – ez nem valamiféle felszínes újságírói fordulat, hanem az egyik legilletékesebb szakmai tekintély helyzetértékelése. Michael Resch, a Stuttgarti Nagy Teljesítményű Számítástechnikai Központ (HLRS) igazgatója évek óta kongatja a vészharangot, amiért hazája lemarad a technológiai versenyben, és elveszíti minden előnyét, ami az ezredfordulón még a világ egyik vezető gazdaságává tette. A Bertelsmann Alapítvány 2020-as felmérése szerint Németország ezer legbefolyásosabb cégvezetőjének többsége kételkedik saját vállalata és általánosságban a német társaságok innovációs képességében. Resch professzor könyvét az egyik legnagyobb német multi vezetője ajánlotta a figyelmembe, tanulságai a magyar üzleti és politikai döntéshozók számára is fontosak lehetnek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2023. december 10. 19:24 Szerkesztve
Ha a "Németország" szó betüit átrendezzük, azt kapjuk, hogy: "RÉM ÁGON TESZ" Tudván, hogy a "tesz" szónak némelyik tájnyelvben "székel, kakil" jelentése is van, akkor bizony ez nem egy örvendetes angyali szózat számunkra.
Vasalo
2023. december 01. 18:01
Németországban elképesztö bajok vannak. Kb 7 évig voltam személyesen érdekelt az ottani hálozatok kiépitesében. Amikor mifelénk, már minden szállodában ingyen és gyors internet volt, a németeknél nem volt, vagy csak egy sereg papirt kell kitöltése után kaptál egy csiganetet. Elképesztö adminisztrativ akadályok voltak. Akkor nagy hirtelen a hálozatok hiánya miatt a rádios ( GSM) internetre tették le a voksukat, amihez nagy hirtelen 18000 kisebb nagyobb adotorony kellett, de közöttük egy jo 40 éves technologia tartotta a kapcsolatot. Csak kb 10 évvel elkésve kezdték az optikai hálozatokat épiteni, mifelénk akkoriban az optikai törzshálozat kész volt. Ahogy hallom ( egy mai hir) , hogy még a szuper vasutjaik mentén is alig 60%-os a lefedés. A 4 szolgáltato egymásra mutogat és még az országon belüli roamingban sem tudtak megegyezni, azaz nem használhatod a vonatban a telefonodat, ha csak a konkurrens szolgáltato jele van az éterben stb.
Ehetős Odó
2023. november 30. 15:51
Schmidt Mária jól mondta, a libsik pedig habzó szájjal hörögtek. Pedig Németország tényleg a faxok országa a 21. század első negyedében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!