Újra az autonómiáért gyújtottak tüzet Székelyföldön (VIDEÓ)

2023. október 30. 07:40

Immár nyolcadik éve csaptak fel a lángok a magyarlakta területen, jelezve a székelység autonómiaigényét.

2023. október 30. 07:40
null

Őrtüzekkel emlékeztettek immár nyolcadik éve vasárnap a székelyföldi autonómiaigényre több mint száz településen Székelyföld Autonómiájának Napján.

 A székelyföldi helységek mellett erdélyi és magyarországi települések – például Csepel – is csatlakoztak az őrtűzgyújtáshoz, jelezve szolidaritásukat a székelyföldi autonómiaigénnyel. Ismert: 2015-ben gyújtottak először őrtüzeket azzal a céllal, hogy kijelöljék, láthatóvá tegyék Székelyföld határait, amelyek nyelvi és kulturális határok is egyben. A rá következő évben a helyi közösségek azt kérték, hogy Székelyföld-szerte gyúljanak ki a tüzek, azóta évente október utolsó vasárnapján megtartják Székelyföld Autonómiájának Napját.

Íme, egy videó a vasárnapi tűzgyújtásról:

Nyitókép: MTI/Kátai Edit
   

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. október 30. 18:13
A neptunos bandájukat kellene tűzre vetni, ha autonomiat akarnak, mert amig azok uralognak, addig lofasz se lesz ott. Se
pragmatika
2023. október 30. 16:02
Hát, igen. Sajnos az a baj, hogy mi Magyarok, európa kis hátsókertje vagyunk, már trianon óta. Nem fognak olyan döntéseket hozni az unióban sem, amellyel 20 millió oláhot elégedetlenné tennének 12 millió magyar kedvéért. Értsük már meg. Az, ha az unióban elkezdenének a magyar kisebbségek javára döntéseket hozni, feszültséget ébresztenének a környező országokban. Még egyszer. 12 millió ember kedvéért, nem fogják a környező országok lakosságát (kb.40 milliót) frusztrálttá tenni. Trianont megelőzően kellett volna agilisan kiállni az érdekeinkért, amit az akkori ballibsi kormány nem tett meg. Világossá tenni az oláhok előtt, hogy akkor támogatjuk a schengeni csatlakozást, ha Székelyföld autonómiához jut.
greg
2023. október 30. 14:17
Az anyaországnak sincs több 2, max 3 évtizednél. A magyar egy halott nép csak még nem tud róla. Az elmúlt 33 év szabadságából egyetlen kapavágás sem történt annak érdekében hogy fennmaradjon ez a nemzet, és ez nem véletlen. Talán egyetlen esélyünk lenne hogy a nemzeti tőkésosztály kiépül, de hát a buta magyarok nem látják be hoyg minden ellopott forint csakis az ő érdeküket szolgálja.
MyOp
2023. október 30. 10:06
Ebből így nem lesz semmi. Évente két demonstráció (egy márciusban, egy ilyenkor) nem fog eredményre vezetni. A magyar kormány sem gondolja komolyan az autonómia törekvés támogatását, ha komolyan gondolná, akkor nem csak nyilatkozatok szintjén támogatná, hanem témáját képezné a két állam közti diplomáciának vagy ne adj Isten Románia schengeni csatlakozásának támogatását ehhez is köthetné Magyarország, de a székelyek (mert Székelyföld nem egész Erdély) autonómiája nem ér ennyit. Persze az is kérdés, hogy meddig kell ezt a dolgot erőltetni és mennyi az egész ügy relevanciája. Továbbá Székelyföld lakosságának többségét vagy nem érdekli a kérdés vagy nem tud mit kezdeni ezzel az autonómia fogalommal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!