Magyarországot gúnyolják és kritizálják, de egy fontos tényről megfeledkeznek

2024. május 07. 09:13

A nyugati sajtót ellepte a vádaskodás, amiért Magyarország és Szerbia is várja a kínai elnököt, ám azt elfelejtik megemlíteni, hogy Hszi Csin-ping éppenséggel Franciaországban kezdte meg az európai körútját.

2024. május 07. 09:13
null

Nyitókép: AFP/Sameer Al-Doumy

Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútjának nagy részét a kontinens keleti felének két kis országában tölti egy olyan régióban, amelyet Peking az európai ambícióinak erősítésére használ – írja a The Washington Post, amely szerint Magyarország és Szerbia autokrata vezetői Kína-barátnak számítanak, és közel állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz is, most pedig vörös szőnyeget terítenek a kínai elnök elé.

A cikkben megszólal Matura Tamás Kína-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense is, aki szerint

ajtót nyit Kínának az EU-ba, hogy Magyarország jelentős kínai beruházásoknak ad otthont, jelenleg pedig a magyar kormány Peking egyetlen barátja az Unióban.

A cikk szerint a fél Európa által vágyott BYD-beruházás veszélyezteti a kontinens autóiparának versenyképességét.

Eközben a Die Zeit azt állítja, Hszi Csin-ping magyarországi és szerbiai látogatásával Európa egységét gyengíti, míg a La Croix-ban megjelent véleménycikk azt írja, aggodalomra ad okot a kínai elnök érkezése, mert a magyarok és a szerbek kényelmes szövetségesek egy kommunista diktátornak, hasznosak Európa megosztásában.

A beszámolók szinte meg sem említik, hogy Hszi Csin-ping a járvány kirobbanása óta első európai útját éppenséggel Franciaországban kezdte és Emmanuel Macronnal tárgyalt. 

Igaz, nem ez az első alkalom, amikor Magyarországot olyan lépés miatt támadják, amit a nyugati országok is szeretnének megtenni.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­I­­g­a­­­z­­­i n­­i­­­m­­­f­­­o­­­m­­á­­­n­i­­­á­­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
trash5
2024. május 08. 13:01
Macronhoz azért mentek, hogy az orosz hódító háborúról beszéljenek, és a kínai dömpingárak miatti alakuló kereskedelmi háborúról. Magyarországra és Szerbiába pedig azért, hogy a főkomcsi elvtárs megdicsérje a legjobban teljesítő fideszkomcsit. A sztálin es lenin szobrokat állító putlerrel együtt alakul a komcsi tengely. Eszak koreai bolsevikok is a küszöbön. Egy gond van csak, ezeknek mind atombombájuk van, csak nekünk nincs.
trash5
2024. május 08. 12:56
Valóban fontos tény, hogy Mészáros, Tibortz stb. annyit lopott, hogy összesen már jóval több pénzük van mint Sorosnak. De az is fontos tény, propagandisták, hogy a csuti cigánnyal ellentétben a fehér emberek nem a lopásra büszkék.
fogas paduc
2024. május 08. 07:00
A liberális szabadság addig nyújtózkodik, ameddig az usa ezt megentedi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!