Mi volt Irán célja Izrael megtámadásával? Szakértőt kérdeztünk!

2024. április 14. 10:02

Somkuti Bálint szerint Teherán lépésének elsősorban nem katonai célja volt.

2024. április 14. 10:02

Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő nyilatkozott a Mandinernek, aki részletesen elemezte, hogy mi zajlik Izrael és Irán között. A szakértő elmondta, hogy van egy állandó hasonlata, amit mindig el szokott mondani: egy ilyen típusú konfliktus olyan, mint egy kocsmai verekedés, tehát a közvetlen verekedést mindig megelőzi a lökdösődés, illetve a szóváltások, majd utána csattan el az első pofon, amit pedig követ a tettlegesség. Szerinte ez egy hasonló szituáció, úgy látja, hogy az iráni támadást nem szabad elkülöníteni a közelmúltban történt damaszkuszi támadástól,

amelyben három magas rangú iráni katona vesztette életét egy diplomáciai létesítményben.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiemelte, hogy erre várható volt egy határozott iráni válaszlépés, azonban hozzátette, hogy sem ő, sem sok másik biztonságpolitikai szakértő nem gondolta, hogy ez egy ilyen nyílt, a nemzetközi jogot egyértelműen sértő konfliktus lesz, ugyanis a damaszkuszi támadást Izrael hivatalosan nem vállalta magára. Somkuti szerint most egy olyan szituáció állt elő, mint amit az orosz-ukrán háborúnál is láttunk, tehát az, hogy folyamatosan provokálták az oroszokat, azonban a nemzetközi jogot mégis ők sértették meg. Kiemelte, hogy a különlegessége a történtnek, hogy

nagyon nyilvánvalóan kezdtek el készülődni, és nem véletlenül adta ki az USA az erre vonatkozó figyelmeztetését.

Somkuti hozzátette, hogy amikor a támadás megindult, akkor lassú, de nagy hatótávolságú drónokat indítottak, amiket viszonylag egyszerű lelőni, tehát maga a támadás módja is mutatja, hogy ez egy olyan gesztus volt, amely elsősorban a hazai és külföldi közvéleménynek szólt. Tehát Somkuti szerint ennek elsősorban nem katonai célja volt, hanem az, hogy megmutassák a világnak, hogy ők Izraeltől sem félnek. Elmondta, hogy mind az amerikaiak és mind a regionális érintett felek együtt léptek föl 

az Iráni támadással szemben, ami pedig az izraeli oldal számára jelent megerősítést a tekintetben, hogy nincsenek egyedül. 

A szakértő kiemelte, hogy most a folytatás fogja eldönteni a dolgokat. Emlékeztetett rá, hogy az irániak megüzenték, ha az izraeliek nem reagálnak erre a támadásra, akkor részükről lezárt a dolog. Somkuti szerint ez egy nagyon furcsa és szokatlan üzengetés, azonban teljesen logikus, mert ugyanilyet láttunk korábban Irán és Pakisztán között is.

***

 

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:45
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­s­ ­­l­­á­n­­y­o­­k­ ­v­­á­­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
alexandrosz-2
2024. április 14. 20:06
Az önvédelem természetesen csak a mocskos zsidóknak jár, így Szijjártó Péter ismét felmondta a kötelező filoszemita leckét, ami a terrorállam ellen irányuló légicsapásokat illeti. Tette mindezt vasárnap hajnalban, a zsidókért "megéri" korán kelni. Szijjártó úgy gondolja, hogy Iránnak nincs joga megvédeni magát, mert ha Izrael megtámad, te meg visszaütsz, az "a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést jelent a globális biztonságra". Rohadjon meg minden zsidó, meg a csicskáik is!
robag7
2024. április 14. 19:34
Legyen ennyiben hagyva. A kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt.
bagira002
2024. április 14. 16:00
Megint az iráni-izraeli háborúhoz semmi közünk , nem szabad beleavatkozni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!