Már a Politico is elismeri: Európának nincs elég pénze

2024. április 18. 14:04

A zöld átállást illetően semmiképp.

2024. április 18. 14:04
VON DER LEYEN, Ursula

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

„Újabb kellemetlen igazság: Európa globális terveihez annyi pénzre van szükség, amivel senki sem rendelkezik”írta meg a Politico arról, hogy az EU „zöldfordulata” több trilliárd eurót igényel, amiről senki sem tudja, hogy honnan lesz forrás. 

„Az uniós vezetők még a saját mércéjükhöz képest is nagyképűen nyilatkoznak”

 – jegyezték meg, ugyanis össze kell alaposan törni azt a malacperselyt, hogy elérhessük a zöld átállást, viszont erről nem sok szó esik, mert „az EU vezetői mind tudják: a malacpersely már így is darabokban”.

Terv van, pénz nincs

Csütörtökön ugyanis az EU 27 vezetője Brüsszelben új „megállapodást” hirdettek, amelynek célja Európa gazdasági jelentőségének megőrzése, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a Kínával, az Egyesült Államokkal és Indiával vetekedő tiszta energia- és digitális ipar kiépítése.

A terv merész (bár homályos) törekvéseket tartalmaz az EU gazdaságának, infrastruktúrájának és pénzügyi erőinek további egyesítésére, hogy az EU globális szinten is versenyképes legyen, de azt nem tudni, hogy hogyan fogja az EU kifizetni a költségeit.

A versenyképes, környezetbarát Európa évtizedeken át több trilliárd eurós befektetést igényel.

Amihez pedig magántőke bevonására lesz szükség, mivel az EU fővárosai irtóznak attól, hogy több pénzt adjanak Brüsszelnek, vagy épp, hogy több adósságot vállaljanak.

Az EU költségvetésének közelmúltbeli félidős felülvizsgálata feltárta, hogy 

a blokk kifogyóban van a pénzből, 

s közben globális világjárvánnyal hosszan elnyúló hatásával, a szomszédban lévő háborúval, a strukturálisan magas energiaköltségekkel és a globálisan csökkenő gazdasági súlyával is szembe kell néznie. Ráadásul az EU népessége ebben az évtizedben csökkenni kezdhet, ami magával rántja a gazdaságot is.

Ez a kombináció elkerülhetetlenül veszélyezteti Európa nagyszabású terveit.

Lehetetlen kérdés az uniós büdzsé

A Politico arról ír, hogy a Green Deal bár „az elmúlt négy év nagy részében a blokk központi kiadási prioritása volt, most a figyelemért – és a pénzért – verseng.” Ugyanis 

„Ukrajna kétségbeesetten vágyik nyugati szövetségesei nagyobb pénzügyi és katonai támogatására, 

mivel a harctéren nehézségekkel néz szembe. Mivel egy amerikai segélycsomag elakadt az amerikai kongresszusban, és Donald Trump ismét veszélybe sodorta az amerikai biztonsági garanciát, az EU-ra nagy nyomás nehezedik, hogy fokozza a védelmet” – írják, miközben a Wall Street Journal arról ír, hogy Amerika felelőssége Ukrajna sorsa.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Bizottság becslései szerint 2030-ra Európának évente több mint 1,5 trillió euróra lesz szüksége csak ahhoz, hogy az energia- és közlekedési rendszerekből származó fosszilis tüzelőanyag-kibocsátást eltávolítsa.

Még Európa legnagyobb gazdasága, Németország is új bevételi forrásokat keres a költségvetési lyukak betömésére.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­g­ö­­s­­ ­l­­á­­n­y­­­o­­k­­ ­­v­­­á­r­­­n­­a­­­k­ ­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
google-2
2024. április 19. 16:58
Pénzük nincs, de háborúznak? Így mulat a brüsszeli Porta.
nempolitizalok-0
2024. április 18. 16:59
Megy is az olcsó orosz gáz ezerrel: "Franciaország idén februárban lett a legnagyobb orosz gázvásárló az Európai Unióban, és megelőzte Magyarországot – írja a RIA Novosztyi európai statisztikákra hivatkozva. Megjegyzendő, hogy a tél végén Franciaország 322,3 millió euróért vásárolt cseppfolyósított földgázt (LNG) az Orosz Föderációtól, ez a szám 10%-kal nőtt a hónap során. Ennek eredményeként az ország 2023 novembere óta először lett az EU-ba irányuló orosz gáz fő importőre. Magyarország Oroszországtól vásárol vezetékes gázt, és 2023 decemberében a beszerzések piacvezetőjévé vált. Ezzel párhuzamosan Budapest kék üzemanyagimportja harmadával csökkent februárban, és 210 millió eurót tett ki. Az első három helyezettet Spanyolország tette ki, amely februárban 118,3 millió euró értékben importált LNG-t Oroszországból."
MR.Smith
2024. április 18. 16:58
Öntik a pénzt Ukrajnának, pénzt a migránsoknak, pénzt a zöld vágyálmoknak......szórják,mint bolond pék a lisztet. Bezzeg a zöldséget, húst, takarmányt, gabonát termelő gazdáknak fing se jut. Rákos daganat ez a brüsszeli elit az európai gazdatesten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!