Ijesztő a háború hatása a gyerekekre

2024. április 26. 19:14

Soha nem látott még ennyi erőszakot a modern kori világ, a fegyveres konfliktusoknak pedig a kiskorúak a legnagyobb elszenvedői.

2024. április 26. 19:14

Nyitókép: palesztin gyerekek Rafahban egy bombázás után. (Fotó: Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A legsúlyosabb erőszakos konfliktusokat élte meg a világ az elmúlt harminc évben, és a helyzet nem változik – figyelmeztetett cikkében a Deutsche Welle (DW). Mint írják, az Ukrajnában és Gázában dúló háborún kívül még legalább 110 fegyveres konfliktus zajlik a világban: Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és Európában.

Toborzás, bántalmazás

A fegyveres összetűzések jelentős része ráadásul civilek lakta területeken zajlik, a háborús övezetben végrehajtott rakéta- és dróncsapások pedig civileket, iskolákat, kórházakat és gyermekmenhelyeket érintenek.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy 

még soha ilyen sok gyermek nem szenvedett annyira fegyveres konfliktusoktól, mint a mostani, modern kori történelem időszakában. 

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár erre már többször felhívta a figyelmet. Egyrészt rengeteg gyereket toboroznak a harcokhoz, másrészt szexuálisan is bántalmazzák vagy kizsákmányolják őket. De még a közvetlen fizikai bántalmazás nélkül is súlyos pszichológiai stressz éri a fegyveres konfliktus sújtotta területeken élő gyermekeket. Sőt, maguknak a háborús híreknek és beszámolóknak is komoly negatív hatásuk van

Ezt is ajánljuk a témában

Félelem és stressz

Ukrajnában, a front közelében fekvő városokban élő gyerekek például 

3000-5000 órát – ami négy-hét hónapnak felel meg – töltöttek föld alatti menedékben Oroszország két évvel ezelőtti inváziója óta.

A félelem, a gyász és a szeretteiktől való elszakadás kombinációja a háború elhúzódásával óriási hatással van a gyermekekre – mondta a DW-nek Leah James, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) mentális egészséget támogató szakembere.

A szakértők szerint a következmények beláthatatlanok: 

a jövőben emberek millióinak lesznek aránytalanul magas szintű mentális és pszichiátriai problémái.

Az orvosok amiatt is aggódnak, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódó jellege súlyos fejlődési elmaradásokat okoz a gyermekeknél.

Christoph Anacker, az amerikai Columbia Egyetem idegkutatója a DW-nek kifejtette, hogy a kora gyermekkori trauma megváltoztatja az agy stressz- és félelemreakcióit, „előkészítve” arra, hogy felnőttkorban fogékonyabb legyen a stresszre. A stresszhormonok gyakrabban szabadulnak fel stresszhatásokra válaszul azoknál az embereknél, akik gyermekkorukban hátrányos helyzeteket éltek át, mint azoknál, akik nem – mondta.

Milyen későbbi pszichés problémákat okoz a háború?

Az ezt megtapasztaló gyerekek esetében a későbbi életük során 

fokozottan fennáll a szorongásos és depressziós zavarok, valamint az Alzheimer-kór kockázata 

– magyarázta.

Rossz hír az is, hogy a kutató szerint nincs hatékony módszer arra, hogy felnőttként visszafordítsuk a gyermekkori trauma hatásait. Ezért olyan fontos, hogy minimalizáljuk a stresszfaktoroknak való kitettséget a gyermekeknél, amikor a fejlődésnek ebben az érzékeny időszakában vannak.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. április 27. 04:31 Szerkesztve
Meg a felnőttekre is... (aki nem fél a háborútól az már halott)
orokkuruc-2
2024. április 27. 03:57
"Soha nem látott még ennyi erőszakot a modern kori világ," kész, ennyit a cikkről, ami ekkora hazugsággal kezdődik, az csak tömény szar lehet!
Tasi János
2024. április 26. 20:47
Arra a pár tízezer lemészárolt palesztin gyerekre tényleg
karakter-2
2024. április 26. 20:33
Izraelben még mindig keresik a 40 lefejezett és elégetett csecsemőt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!