Terroristának minősítették Garri Kaszparov korábbi sakkvilágbajnokot

2024. március 06. 21:37

A politikus 2013-ban hagyta el az Oroszországot, jelenleg Litvániában él.

2024. március 06. 21:37

Nyitókép: Odd ANDERSEN / AFP

***

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) felvette csütörtökön a terroristák és szélsőségesek általa vezetett listájára Garri Kaszparov korábbi sakkvilágbajnokot.

A 61. évében járó, emigrációban élő volt szovjet és orosz sakkozót egy moszkvai bíróság 30 ezer rubel (mintegy 120 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte a külföldi ügynökökről szóló törvény be nem tartása miatt. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) által összeállított jegyzőkönyv szerint Kaszparov elmulasztotta feltüntetni, hogy ilyen jellegű tevékenységet folytat.

Egy hónappal ezelőtt ugyanez a bíróság 40 ezer rubelre bírságolta őt meg, amiért külföldi ügynökként való megjelölés nélkül terjesztett anyagokat az interneten. Miután 

Kaszparov sportkarrierje befejezése után politikai pályára lépett,

az orosz minisztérium tavaly májusban felvette őt a külföldi ügynökök nyilvántartásába.

A politikus 2013-ban hagyta el Oroszországot. A Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírportál szerint a Litvániában élő Kaszparov 2016-ban Ivan Tyutrinnal, az orosz Szolidaritás mozgalom korábbi ügyvezető igazgatójával közösen megalapította a Szabad Oroszország Fórumot. A szervezet az ukrajnai háború kitörése óta háborúellenes konferenciákat tart, az orosz parlamenten kívüli ellenzék képviselőinek részvételével.

(MTI)

***

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­ö­­­g­­ö­s­­ ­­l­­á­n­­­y­­o­k­­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­a­­k­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
survivor
2024. április 01. 22:52 Szerkesztve
Ja , ha azeri -örmeny vegyes, akkor nem orosz. Weinstein akkor zs. De SZOVJET AZ VOLT. 2013 IG JÓ VOLT NEKI PUTY. ? Tiszta M.P.
survivor
2024. április 01. 22:47
De a SZU ugye jó volt neki, Tomma?
Tommaso
2024. március 08. 10:56
A szarmazasa lenyegtelen. A politikai allasfoglalasa A TEMA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!