Orosz vagyonelkobzás, Ukrajna fegyverzése, Bosznia meghívása – erről tárgyaltak az EU-csúcson

2024. március 22. 08:24

Az Európai Unió tagállami vezetői egy sor fontos témáról tárgyaltak a csúcson.

2024. március 22. 08:24
EU Leaders Summit in Brussels

Nyitóképen: Rutte holland, Frederiksen dán, Meloni olasz és Orbán Viktor magyar kormányfő az EU-csúcson (Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)

 

Ismét összeült az Európai Tanács, az EU tagállami vezetőinek köre. Ez alkalommal is fontos témákról tárgyaltak a vezetők.

Az Európai Bizottság részéről azt javasolták, hogy az EU-ban befagyasztott orosz vagyonelemekből származó profit 90 százaléka kerüljön bele egy olyan EU-pénzalapba, amivel Ukrajna felfegyverzését finanszírozzák. A másik 10 százaléknyi összeg pedig az ukrán költségvetésbe folyna bele. A Bizottság szerint évente mintegy 2,5-3 milliárd eurós összegről van szó, 

amit az oroszoktól elvéve Ukrajna támogatására tudnak fordítani.

Németország és Franciaország vezetői támogatják ezt a tervet. A katonailag semleges tagállamok, mint Ausztria, Írország és Málta viszont problémásnak találja ezt a javaslatot. Karl Nehammer osztrák kancellár például azt akarja, hogy a pénzt ne fordítsák fegyverekre és lőszerre. Charles Michel európai tanácsi elnök szerint viszont erre a problémára is tudnak megoldást találni.

Az EU-csúcsra bejelentkezett videón Volodimir Zelenszkij is. Az EU-t arra sürgette az ukrán elnök, hogy menjenek még tovább, hogy Oroszország érezze meg a háború költségeit és a béke szükségét. 

Zelenszkij arról is beszélt: szerinte „megalázó” Európa számára, hogy Ukrajnának nincs elegendő lőszere a harchoz.

Az EU csúcstalálkozóján téma volt Európa védelmi kiadásainak növelése is, amihez egy javaslat szerint kötvényt bocsátanának ki, vagyis az EU tagállamai együtt vennének fel hitelt, együtt adósodnának el a fegyverkezés fokozása érdekében. Ezt Macron francia elnök és az ötletgazda észt kormányfő, Kaja Kallas erősen támogatja; a fiskálisan szigorú államok, mint például Németország, Ausztria vagy Hollandia viszont szkeptikusak maradtak. A csúcson egyelőre azt fogadták el, hogy „megvizsgálnak minden lehetőséget a források megmozdítására, és visszatérnek rá júniusban”.

Ugyanakkor azt is sürgették, hogy az Európai Beruházási Bank adjon kölcsönöket a védelmi iparnak a fejlesztések lebonyolítására.

Végül, de nem utolsó sorban az EU újabb bővítési folyamata is elkezdődhet: az EU tagállami vezetői megegyeztek abban, hogy 

megnyitják a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával. 

Ursula von der Leyen történelminek nevezte a döntést.

Bosznia-Hercegovina 2016-ban nyújtotta be EU-csatlakozási kérelmét, 2022-ben vált tagjelöltté és most megkezdődhetnek a tárgyalások is. Később esedékes csatlakozása után már csak Szerbia, Montenegró, Albánia, Koszovó és Észak-Macedónia maradna kívül az EU-n a Balkánon.

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gamri5
2024. március 25. 10:38
Rule of law brüsszeli módra! Ha megsérted a jogot akkor törvényen kívüli leszel és mi is megsértjük, de ettől mi nem leszünk törvényen kívüliek mert a törvények felett állunk!
P.S.
2024. március 22. 14:47
Einstand! Ez volt Magyarországon 1945 földosztás, 1946 Bányák, bankok, 1947 üzemek gyárak szövetkezetek, 1948-52 között szinte minden magántulajdont elkoboztak államosítás címen. Hol a bibi, szemben Sólyom elvtárs helytatóval? Minden államosítási törvénynek volt néhány utolsó passzusa az állam kártérítési kötelezettségéről. Ezeket 1956.-ig hosszabbíttatták, majd a szocializmus örök, elfeledkeztek róla. A MAI NAPIG hallgatás, mint a hal a szatyorban, vagy szar a zabban. Ez a mai demokrácia. A tulajdonos helyet a bitorló a birtokló a tulajdonok felett. Majd kihalunk mondják.
P_F_Juli
2024. március 22. 12:42 Szerkesztve
"Zelenszkij arról is beszélt: szerinte „megalázó” Európa számára, hogy Ukrajnának nincs elegendő lőszere a harchoz." Nézőpont kérdése, hogy kinek megalázó. Ha a szomszéd autót akar venni, érdekes feltételezés lenne, ha én érezném magam megalázva, mert neki nincs pénze rá. Az amcsik belezavarták az ukránokat a háborúba, és eljutottunk oda, hogy most már csak nézőként szeretnének figyelni, hogy helyettük az európaiak hogyan lendülnek túl a költségek előteremtésében. A hab a tortán, hogy a fegyverszállítások bevételeinek döntő többsége meg Amerika zsebében landol - persze csak az, amit az ukránok nem lopnak el. Hogy is van ez? Ők a nézők, jól szórakoznak, amiből ráadásul még bevételük is "akad". A pórnép Európa pedig küzd, hogy mindennek a költségeit előteremtse. Mi ennyire hülyék vagyunk? Úgy tűnik, igen. És persze majd kifelejtettem, hogy mindennek a fedezete esetleg a törvénytelenül lefoglalt orosz vagyon is lehet akár, amivel a teljes befektetői bizalom is összeroppanhat.
zsolti123
2024. március 22. 12:38
Politikai einstand az orosz vagyonra A látszat kedvéért egy bírósági ítéletet legalább felmutathatnának, mielőtt kisajátítanák mások tulajdonát. Földi László https://magyarnemzet.hu/velemeny/2024/03/politikai-einstand-az-orosz-vagyonra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!