Kötelező Ramadánt tartanak egy frankfurti állami iskolában

2024. március 18. 20:33

Böjtre fogták az ötödikeseket a muszlim ünnepen.

2024. március 18. 20:33
Ramadan lighting

Nyitókép: FRANK RUMPENHORST / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

***

Elkezdődött: a NIUS beszámolója szerint egy frankfurti iskolában ramadán alkalmából kötelezővé tették a böjtölést a nem muszlim ötödikeseknek is, mert a 27 fős osztályból hárman tartották az ünnepet.

A ramadán harminc napon át tartó böjti hónap, melynek során a 14 évnél idősebb muszlimok napkeltétól napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak, majd napnyugtakor az iftár étkezés töri meg a böjtöt.

Ez a szokás korábban csak a muszlim civilizációt jellemezte – most azonban kiterjedni látszik Németországra is. A német lap beszélt egy édesapával, aki elmondta: ötödikes kislánya iskolájában két tanárnő magánakció keretében megtiltotta a nebulóknak, hogy óra alatt igyanak, tekintettel a három böjtölő muszlim osztálytársra. 

Az iskolában normális esetben inni mindig szabad, a folyosókon külön ivókút is van, melyből megtölthetik a diákok kulacsaikat – ezek óra alatt is a padon lehetnek.

„Ezt a felhívást furcsának tartottuk. Egyrészt ötödikben a gyerekek 10-11 évesek. Még a hívő muszlimok számára is csak tizennégy éves kortól kezdve érvényes a böjti parancs. És hogy huszonnégy gyerek legyen tekintettel háromra testi alapszükségletek tekintetében – az azért mégiscsak fura beavatkozás.”

Az apuka a lap szerint megnyugtatta kislányát: ne törődjön a felhívással, igyon csak, amikor szomja tartja.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tboyka
2024. március 25. 15:00
Lassan ugyan, de elkezdődött. És ennél már csak rosszabb dolgok jönnek majd. Közeledik az a pont, mikor már visszaforditani nem lehet.
Szvv
2024. március 22. 05:21
Kezdhetitek varrni a zsakruhat az asszonyaitoknak..🤣
Szvv
2024. március 22. 05:14
Megérdemlitek ha hagyjátok. Nyaljatok csak a segguket!
bolgar-tehen
2024. március 19. 08:55
Itt mindenki hülye? Miért nem lehet az iskolában alapvető fegyelmet tartani? Mióta szokás a tanórák alatt iszogatni? Ha így megy tovább akkor a tanórák alatt esznek, isznak és még szarni is fognak a pubikák! Még torna órán is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!