Jog és birodalmi kegy

2024. március 05. 15:10

Mi még átvonuló migránsokat sem szeretnénk, ezért saját pénzből kerítést húzunk a határra, hogy megvédjük azt, kivezényeljük saját katonáinkat.

2024. március 05. 15:10
Szalai Szilárd
Szalai Szilárd
Pesti Srácok

„Amikor a jog alapvető funkcióját megváltoztatják tehát, az valójában a jogállamiság megsértése. Amikor az egyes tagállamokat megillető jogot, mint birodalmi kegyet gyakorolják a jog kötelezettjei, akkor már nem jogállamiságról beszélünk, hanem valami egészen másról. Amikor Magyarországnak diplomáciai manőverek sorát kell felvonultatnia a 2004-ben aláírt csatlakozási szerződés alapján járó uniós források elnyeréséért 20 évvel később, akkor az nem jogállamiság. Vagy ha az USA egyik tagállamának bíróságon kell kiküzdenie, hogy saját költségén, saját katonáival védhesse meg saját határait az illegális bevándorlóktól, az sem jogállam.

Képzeljük el azt a képtelen helyzetet, hogy úgy állunk, mint Texas: egy föderális államszervezet liberális vezetése mindenképp illegális bevándorlókat szeretne importálni, azonban ennek a logisztikai útvonalnak éppen útban van hazánk. Csakhogy mi még átvonuló migránsokat sem szeretnénk, ezért saját pénzből kerítést húzunk a határra, hogy megvédjük azt, kivezényeljük saját katonáinkat. Mindezt csak azért, hogy 2000 kilométerrel arrébbról valaki aztán kioktasson minket. Majd amikor már pattanásig feszül a vita, kegyet gyakorolnak, és hagyják, hogy tegyük, amit akarunk. Saját költségünkön, és elvéve a nekünk járó forrásokat.

Most, hogy ezt elképzeltük, nyissuk ki a szemünket, és lássuk: ezen már túl vagyunk. Most éppen Texas játszik végig az USA-ban egy hasonló játszmát. Ennél az egésznél pedig már csak az lehetne rosszabb, ha az egész kálváriánk közepette a szomszédban valaki azért építene kerítést, rajta kapukkal, »hogy legyen min bejönniük« a bevándorlóknak.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: HERIKA MARTINEZ / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. március 06. 20:01
ÉN AZÉRT MÉG 380V BEVEZETNÉK A KERITÉSBE HOGY AKI A LÉTRÁT HOZZATESZI ODA RAGADJON ÖRÖKRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
rasdi1
2024. március 05. 17:34
Ez a "jogállamiság" egy nagyon hálás téma. Hálás, mert nem lehet elég példát sorolni. Jó volna elég sokat gyakorolni egy definíciót: Jogállamiság az, amikor egy területnek (országnak) van egy jogrendje, és azt azon a területen betartják. Teszem azt az egykori Rómának volt egy olyan jogrendszere, amelyik alapjait tekintve a mai napig a jogrendszerekre is erős hatással van. Az egykori Római Birodalom is JOGÁLLAM volt, a maga rabszolgarendszerével, ameddig azt a Birodalomban betartották. A legkülönbözőbb diktatúrák is jogállamok, amennyiben a maguk jogrendszerét betartják. Viszont ott, ahol a szerződéseket (utalnék itt a csatlakozási szerződésben foglalt "tagállami hatáskörökre" vagy a "közös megegyezés" esetén vétókra panaszkodni, amikor valamelyik partnernek eltérő véleménye van) az erősebb fél rendre nem tartja be, jogállamiságról csak idézőjelben lehet beszélni.
Lajoss
2024. március 05. 15:52
Meg kiengedjük a börtönből az embercsempészeket...🤮
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!