Ez a város lehet a puskaporos hordó Oroszország és a NATO között, az is kiderült, miért

2024. március 03. 10:32

Sajtóhírek szerint Litvánia azzal fenyegette meg Moszkvát, hogy ha konfliktust provokál a NATO-val, kész „semlegesíteni” az oroszok balti exklávéját. Putyin kalinyingrádi látogatását a Nyugat fenyegetésnek tartotta.

2024. március 03. 10:32
null

Egyre élesebb a retorika Oroszország balti exklávéjával kapcsolatban Moszkva és több balti állam között. Mint az Infostart írja, Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hónapja Kalinyingrádban tett látogatást, ezt pedig a Nyugat fenyegető lépésként értelmezte. Olyannyira, hogy Litvánia egyenesen azzal fenyegette meg Moszkvát, hogy ha konfliktust provokál a NATO-val, készek „semlegesíteni” az orosz beszögellést.

Nem véletlen a litván jelzés

A portál idézi Litvánia svédországi nagykövetét, Linas Linkevičiust, aki egy nappal azután, hogy a magyar parlament is jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, 

figyelmeztette Moszkvát, hogy Svédország NATO-taggá válása után a Balti-tenger belső NATO-tengerré változik, 

ahol Oroszországnak visszafogottságot kell majd tanúsítania. 

Nem véletlen a litván jelzés, hiszen Oroszország Finnország és Svédország NATO-csatlakozását a biztonsági környezet megváltozásának érzi, ami válaszlépéseket tesz szükségessé a számára – ezt meg is tette: Finnország felvétele és a svéd csatlakozási folyamat során Oroszország elkezdett készülni egy potenciális balti-tengeri háborúra, például az orosz hadihajók Kalibr és Moszkit hajóelhárító rakétákkal gyakorolták a szimulált ellenséges célpontok megsemmisítését – írja az Infostart.

A lap emlékeztet továbbá arra is, hogy Putyin elnök korábban többször hangoztatta, nincs oka katonai konfliktusba keveredni a NATO-val, inkább a kapcsolatok fenntartásában érdekelt, bár a NATO-tagállamok vetélytársként kezelik Oroszországot. Az idei évértékelő beszédében azonban már más hangot ütött meg az orosz elnök: 

kilátásba helyezte „a civilizációt elpusztító atomháború” lehetőségét, ha NATO-tagállamok katonákat küldenének Ukrajnába. 

A litvánok nemcsak figyelmeztet, hanem lépnek is: az oroszok felé tett korlátozó lépések részeként március elsejétől megtiltják, hogy az Oroszországból Kalinyingrádba tartó vonatokról orosz utasok  a Litvánia területén leszálljanak.

Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova szerdán „az információs háború részének” nevezte a litván üzengetéseket.

--

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a kalinyingrádi Immanuel Kant Balti Szövetségi Egyetemen 2024. január 25-én  (forrás: Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP)
 

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­g­­ö­s­­­ ­­l­­­á­­­n­­y­o­­­k­­ ­­v­­­á­­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Mich99
2024. április 01. 23:46
minél kisebb egy balti ország ,annál jobban akarja a háborút illetve azt, hogy mások háborúzzanak az ő érdekében...
Mich99
2024. április 01. 23:37
Litvánia valóban háborút akar. Nem kizárt, hogy megkapja... Ez a cigány gyerek, aki provokál nagyobbakat és felnőtteket is az utcában, aztán sírva hívja a bátyjait, hogy őt bántják ...
polárüveg
2024. március 03. 22:40
Litvánia annyira fél Oroszországtól, hogy fenyegeti? Bocs, hogy is van ez? Vagy azt a balek szerepet osztották a litván népre, hogy ahogy a baleknak tett ukránok provokálták Oroszországot a háborút megelőzően, úgy a litvánok provokálják Oroszországot, mert háborút akarnak Kalinyingrádért? Nehogy úgy járjon Litvánia a szövetségeseivel, mint a 2. világháború elején Lengyelország a nyugati szövetségeseivel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!