Érkezik a német hadsereg Litvániába

2024. március 01. 12:41

Tartósan a balti országban fognak állomásozni.

2024. március 01. 12:41

Miközben a NATO-szövetségesek továbbra is elutasítják a szárazföldi csapatok Ukrajnába küldésére irányuló felhívásokat, mintegy 5000 német katona készül arra, hogy 2027-ben Litvániába települjön át. Ez történelmi lépésnek számít, és a második világháború óta az első külföldi német csapattelepítés lesz – számolt be róla az Euronews.

Boris Pistorius német védelmi miniszter Bajorországban meglátogatta azokat a katonákat, akiket a misszió érint. Elmondta, hogy

Németországnak van tapasztalata a külföldi telepítésekkel kapcsolatban”,

mivel részt vett több NATO-küldetésben is. 

„Mindazonáltal a körülmények itt mások, hiszen több évről és sok esetben családok által kísért bevetésekről van szó” – tette hozzá Pistorius.

A tervek szerint Németország két harci zászlóaljat telepít Litvánia támogatására, Oroszország elrettentésének céljából. 

A német csapatok állandó telepítése mindössze 100 km-re lesz Oroszország határától.

A NATO azt reméli, hogy a csapatok állomásoztatása megvédi Litvániát, az Oroszország és a NATO közötti a konfliktus eszkalálódása esetén.

Az utóbbi napokban viszont éppen a balti államok képviselői tettek olyan kijelentéseket, amelyek az eszkalációt szolgálják. A nyugati országok „semlegesíteni” fogják Oroszország kalinyingrádi exklávéját, ha Moszkva „komolyan veszélyezteti” a NATO biztonságát – jelentette ki Linas Linkevicius, Litvánia stockholmi  nagykövete.

Kalinyingrád (korábban Königsberg) a második világháború végéig Németországhoz tartozott, amikor a potsdami egyezmény értelmében átadták a Szovjetuniónak. A Szovjetunió összeomlása után Oroszország része maradt, és a NATO több egymást követő bővítési hulláma után a blokk tagjai  – Litvánia és Észtország – teljesen körülvették.

Linkevicius, aki korábban Litvánia védelmi és külügyminisztere volt, kedden az X-en azt megosztott posztjában azt írta, hogy a Balti-tenger a NATO belső terévé vált, miután Svédországot felvették a szövetségbe.

Észtország nem fél Oroszországtól,

és úgy véli, hogy meg kellene fontolni a NATO szárazföldi csapatainak Ukrajnába küldését – mondta Kaja Kallas miniszterelnök a Sky News-nak adott szerdai interjújában.

Eddig csak Lettország, Észtország és Litvánia fejezte ki egyetértését a Kijevnek nyújtott NATO-támogatás fokozása kapcsán, a fegyver-, és lőszerszállításokon túl.

Nem kellene félnünk a saját erőnktől,

Oroszország azt mondja, hogy ez vagy az a lépés eszkaláció, de a védelem nem eszkaláció” – mondta Kallas a Sky-nak. „Én azt mondom, hogy minden lehetőségnek az asztalon kell lennie. Mit tehetünk még annak érdekében, hogy valóban segítsük Ukrajnát a győzelemben?” – tette fel a kérdést.

Kedden Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter pedig arra bátorította a NATO-t, hogy „gondolkodjon másképp”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: PHILIPP SCHULZE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­­­g­­ö­­s­ ­­l­á­n­y­o­­­k­­­ ­­­v­á­­r­n­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Nyugatellenes
2024. március 04. 11:17
Csicska litvánok. Nem hiába maradtak annyian a baltiak, mint a lepkefing.
survivor
2024. március 03. 23:42
Tök jó ! A Baltikumot megszállja a Wehrmacht. Felkészül Finnország, Lengyelország..
Stingary76
2024. március 03. 10:44
Na, nem semmi.. 3 év alatt fel is készítik azt az 5000 embert.. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!