A mostani lengyel rezsim bukni fog

2024. március 12. 21:53

Ez a küldött és fogott embernek tűnő Tusk azon fáradozik, hogy szétverje az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb ötletét, a V4-eket.

2024. március 12. 21:53
Hegyi Zoltán
Magyar Nemzet

Nyitókép: Donald Tusk, fotó: Dominika Zarzycka/NurPhoto

 

„A mostani lengyel rezsim minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy halványuljon bennem a lengyelek iránt érzett, generáció­kon átívelő, sőt megkockáztatom, genetikusan belém ivódott tisztelet, nagyrabecsülés, baráti-testvéri szeretet.

Rögtön az elején leszögezném, sikertelenségre vannak ítélve. Magam már csak így maradok.

Legfeljebb elmesélem a lengyelmániám eredetének néhány fejezetét a megrögzöttségemet egyre értetlenebbül figyelő környezetemnek. Hogy miért alakult ez így történelmileg. Mert egyrészt tényleg a történelem ismeretében formálódott a lelkesedés, másrészt a privát históriámból, az emlékeimből. Akkor is, ha nem azokból élek. 

De nem veheti el tőlem semmilyen piszkos politikai játszmázás a krakkói vonatot, a Báthory expresszt, a végeláthatatlan stoppolásokat. 

1980 nyarát Gdanskban. A korlátozott szabadság mámorát. A barátokat, a barátnőket, a kultúrát. Wajdát, Namyslowskit, Mrozeket. És sorolhatnám napestig, vissza Chopinig, hogy még mit és kiket nem. 

Még akkor sem, ha ez a küldött és fogott embernek tűnő Tusk azon fáradozik, hogy szétverje az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb ötletét, a V4-eket. Még akkor sem, ha 

a momentán külügyminiszter Sikorski, aki Macronnál is macronabbá változott reggelre bogár helyett, 

oda delirál, hogy a NATO katonáinak Ukrajnába történő áthelyezése nem elképzelhetetlen. Pedig ezzel a fröcsögéssel nagy a baj, és kikívánkozik az emberből óhatatlanul mintegy, hogy édesanyátokkal szórakozzatok, ne az unokáim életével, amíg még kislányos a hangom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2024. március 13. 18:31
Én ezt a nagyfene magyar-lengyel évezredes kapcsolódást/barátságot egy túlhájpolt és egyoldalú kompenzálásnak gondolom - a lengyelekkel szemben voltak korábban (Thököly/kurucok vs. Sobieski; vagy az I. vgh után pl. ők is vettek el felvidéki területeket Trianon után) gondok is meg időnként jók is; gyönge/felelőtlen királyok, két Jagello királyunk is csatában halt meg), rossz meg viszonylag jobb hadvezér (Dembinsky vs. Bem), rájuk sem kéne túl sokat alapozni. Ha jó, remek; ha meg nem, akkor szépen csak nyugiban.
Tommaso
2024. március 13. 14:50
Orban egy ruszki ugynok, Tusk egy lengyel hazafi. Nem csoda, ha nem talaljak a kozos hangot.
Tommaso
2024. március 13. 14:48
A lengyelek a [ jogallamtipro Kaczynski-rezsim helyett] demokratikus partokra szavaztak
konyvtaros-0
2024. március 13. 12:06
A lengyel parasztparton mulik.ha kilep a koaliciobol johet az ujabb valsztas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!