Donald Tusk már az orosz agrártermékek kitiltását mérlegeli

2024. február 29. 17:09

„Sürgősen tanulmányozni fogjuk azt a döntést” – jelentette ki a lengyel kormányfő.

2024. február 29. 17:09

Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését – jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.

A lengyel kormányfő felidézte: a lett parlament múlt héten első európai uniós államként embargót vetett ki orosz mezőgazdasági termékekre.

Sürgősen tanulmányozni fogjuk azt a döntést”

– jelezte Donald Tusk, hozzátéve: nem zárja ki, hogy Lengyelország hasonló lépést tesz.

A lengyel kormányfő szerint az élelmiszer- és gabonatöbblet, valamint az egyenlőtlen piaci versenyhelyzet problémája nemcsak az Ukrajnából érkező behozatallal függ össze, hanem a piacot az Oroszországból és Fehéroroszországból beáramló termékek is destabilizálják.

Meg kell tenni „minden lehetséges lépést”, hogy az európai intézmények „jobb és a tagállamok számára biztonságosabb” szabályozást fogadjanak el a keleti irányból érkező agrárimport esetében – húzta alá. Evika Silina arról biztosította a lengyel kormányfőt, hogy

amennyiben Lengyelország a keleti határon túlról származó mezőgazdasági termékek embargójával összefüggő lépéseket tesz, azt Lettország támogatni fogja.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatai szerint tavaly az előző évihez képest jelentősen, 72 milliárd zlotyról (6600 milliárd forint) 11,3 milliárd zlotyra (1000 milliárd forint) csökkent az Oroszországból származó lengyelországi behozatal teljes volumene. A csökkenés többek között az üzemanyagimport teljes leállításával függ össze. Valamelyest megnőtt viszont a növényi termékek behozatala, amely 459 millió zlotyról (41,9 milliárd forint) 486 millió zlotyra (44,3 milliárd forint) emelkedett.

Tusk nyilatkozatában Vlagyimir Putyin csütörtöki évértékelő beszédére is kitért. Úgy vélte: komolyan kell venni az orosz elnök szavait Oroszország fegyverkezéséről. Oroszország új fegyverkezési versenyt kényszerít rá a világra, ezért

Európának „fel kell ébrednie”, és olyan döntést hoznia, amely ellensúlyozná az orosz katonai képességeket

– szorgalmazta a lengyel kormányfő.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SERGEI GAPON / AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. február 29. 21:40
Lesznek még a lengyelek szerényebbek is, majd amikor rájönnek, hogy ök is csak a gyarmatosítandó országok csoportjába tartoznak. Szerencsétlen lengyelek, bármit tesznek is, az lesz a jutalmuk, ami másoknak a büntetése. Érzelemböl politizálnak. Vagy balról a németek, vagy jobbról az oroszok pofozzák fel öket. Pedig, ha okosan politizálnának, ök lehetnének Európában a legelönyösebb helyzetben. Az oroszoktól kaphatnák az olcsó energiát, a németektöl a korszerü technikát. De érzelemböl, a mult feletti rágódásból nem lehet okosan politizálni.
lemez
2024. február 29. 19:05
Húlye vagy te.Az usa már 2015-ben betiltatta az unióval a mezögazdasági termékek importját,exportját.Akkor exportált az usa 36%-al több mezögazdasàgi termékeket az oroszoknak.Most meg rákapott az izére micsoda jó ótlet.
Davidw
2024. február 29. 18:59
Aki fizet rendeli a zenet...
lájkbajnok
2024. február 29. 18:48
Védi a lengyel gazdákat. A magyar kormánynak is ezt kellene tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!