A cseh miniszterelnök nem repes az örömtől, hogy találkoznia kell Orbán Viktorral

2024. február 26. 18:02

Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie – húzta alá Petr Fiala.

2024. február 26. 18:02
null

Robert Fico szlovák miniszterelnök legújabb nyilatkozatai Ukrajnáról befolyásolni fogják a visegrádi négyek keddi kormányfői csúcstalálkozóját Prágában – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn a prágai repülőtéren, mielőtt elrepült volna az orosz támadás ellen védekező Ukrajna további támogatásával foglalkozó nemzetközi találkozóra Párizsba.

A szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is relativizálta az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és „sikertelennek” minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját – emlékeztet a cseh hírügynökség.

A cseh miniszterelnöknek nem örömteli Orbánnal és Ficoval találkozni

Petr Fiala hétfőn kijelentette: véleménye szöges ellentétben áll Robert Fico véleményével. „Nem fűztem kommentárt ahhoz, amikor Robert Fico virágot helyezett el Gustáv Husák (utolsó csehszlovák kommunista államfő) sírján. Most azonban szükséges a kommentár. Mindnyájan békét akarunk, ahhoz azonban csak egyetlen út vezet, mégpedig az, hogy meggátoljuk az agresszort céljai elérésében. Nem hátrálunk meg az agresszív háború, a rossz elől, hanem segítséget nyújtunk azoknak, akik az igazságtalan támadás ellen védekeznek” – szögezte le a cseh miniszterelnök. 

Nem tudom elfogadni azt az értelmezést sem, hogy a vitákat az ukránok vagy a nyugati államok gerjesztik. A bűnös az agresszív orosz politika, ez világos” – húzta alá Petr Fiala.

Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie” 

– mutatott rá a cseh vezető. Az az alternatíva, hogy „nem beszélünk, veszélyeztetheti az ország biztonságát és jövőjét”. „Az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találnunk az egységet, bár ez bonyolult. Ezért van szükség a V4-es találkozóra” – fejtette ki Petr Fiala újságíróknak.

„A legegyszerűbb az lenne, ha nem beszélnénk egymással, de akkor megtörténhetne, hogy az összes uniós támogatást blokkolnák. Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes út” 

– vélekedett a cseh kormányfő.

A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak. Ezt megelőzően Petr Fiala külön találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

(MTI)

Nyitókép: Robert Nemeti / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Batman007
2024. február 27. 10:09
ich lieb dich nicht du liebst mich nicht - a germanizmus erre a helyzetre is tökéletes
Batman007
2024. február 27. 10:09
ich lieb dich nicht du liebst mich nicht -a germanizmus erre a helyzetre is tökéletes
vizesnyolcas
2024. február 27. 09:08
Petr Fiala rég eltűnik a süllyesztőben, amikor Orbán még miniszterelnök lesz. Ki emlékszik már az Orbánt fikázó digó miniszterelnök vagy a szárnyaskapus osztrák kancellár nevére?
papamaci57
2024. február 27. 08:57
Nem kötelező cseh kormányfőnek lenni, de ha már elvállaltad, akkor viseld a következményeit. Amúgy Orbán meg Fico sem repes az örömtől, hogy talákoznia kell veled meg a másik szarkupaccal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!