USA-szakértő: Ha az amerikaiakat megkérdezik, hogy ki tudná jobban kezelni a gazdaságot, a bevándorlást, a külpolitikát, Trump jelentősen vezet

2024. január 06. 06:27

Magyarics Tamás szerint Donald Trump indulhat az ellene folyó ügyek dacára elindulhat majd a márciusban kezdődő republikánus előválasztáson.

2024. január 06. 06:27
null

„Ami érdekes, az a függetlenek szimpátiája. A felmérések szerint ők az amerikai biztos választók 40 százalékát teszik ki, és inkább a republikánusok felé hajlanak” – nyilatkozta az Infostartnak az idén novemberi amerikai elnökválasztásról, illetve annak fő témájáról, a migrációról Magyarics Tamás USA-szakértő.

Hozzátette: a fiatalok és nagyon sok latinó is, akik már az Egyesült Államokban élnek és állampolgársággal rendelkeznek, szintén inkább a republikánus párt álláspontját képviselik bevándorlásügyben.

Az elmúlt év utolsó három hónapjában ugyanis rekordmagasságú, 190 ezer fő körüli volt az USA-ba érkező illegális bevándorlók száma. Úgy tűnik, hogy a folyamatot nem lehet megállítani, korlátozni lehet, és erről jelentős viták zajlanak az Egyesült Államokban, ahol még élénken él Donald Trump falépítése a mexikói határon.

Ugyanakkor a Biden-adminisztráció pedig a liberális, integrációra hangsúlyt helyező politikát képviseli.

A felmérések azt mutatják, hogy a külpolitikai kérdések is egyre jobban érdeklik az amerikaiakat. A szakértő szerint jelen pillanatban ez Trumpnak kedvez. Azokat a különböző kategóriákat nézve, amelyek eldönthetik az elnökválasztást és a kongresszusi választásokat, az látszik, hogy szinte mindegyikben Trump vezet Biden előtt.

Ha az embereket megkérdezik, hogy ki tudja vagy tudná jobban kezelni a gazdaságot, a bevándorlást, a külpolitikát, az energiapolitikát, akkor ezekben a kérdésekben Trump elég jelentős előnnyel vezet, van, ahol 10-15 ponttal” – mutatott rá.

Mint mondta, növekszik azoknak a száma, akik szerint az USA túl sokat áldoz Ukrajnára, Bidenről is kevesebben gondolják úgy, hogy jól kezeli a külpolitikát, nemcsak az ukrán kérdést, hanem többek között az izraeli–palesztin konfliktust sem. Szerintük Trump jobban tudná ezeket a helyzeteket kezelni, illetve érvényesíteni az amerikai érdekeket ezekben a relációkban.

Kérdés azonban, hogy indulhat-e a megmérettetésen az exelnök, miután több államban is kizárták a szavazólapról, ( igaz, Coloradóban ezt visszavonták) és az ellene több ügyben folyó eljárások miatt még a szövetségi legfelsőbb bíróság is meghozhat egy hasonló döntést. Magyarics Tamás ugyanakkor ezt nem tartja valószínűnek. 

Szerinte  ezek a kérdések jogi és politikai szempontból márciusig – ekkor kezdődnek a republikánus előválasztások – alapvetően nyugvópontra jutnak, és meglátása szerint Donald Trump indulhat az elnökválasztáson.

Jogi szempontból a 14. alkotmánykiegészítésnek az ominózus harmadik paragrafusa számít, amely különböző tisztviselők – szenátorok, képviselők stb. – esetében teszi lehetővé, hogy kizárják őket, de nem beszél elnökjelöltekről. Ezenkívül pedig 1872-ben a kongresszus fölmentette a korábbi konföderációs tisztviselőket az a tilalom alól, amellyel kizárták őket a hivatalviselésből. Mindez jogi csűrés-csavarás bizonyos szempontból, de a lényeg, hogy egy politikai kérdésről van elsősorban szó.

A demokraták rendkívüli mértékben szeretnék kizárni Trumpot az elnökválasztásból, hiszen ő magasan a legnépszerűbb a republikánusok körében, és jelen pillanatban még a függetlenek körében is vezet Biden előtt” – magyarázta az Amerika-szakértő.

Nyitókép: STRINGER / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2024. január 06. 16:09
"„Ami érdekes, az a függetlenek szimpátiája. A felmérések szerint ők az amerikai biztos választók 40 százalékát teszik ki, és inkább a republikánusok felé hajlanak”" Téves. Nem a republikánusok felé hajlanak. Trump felé hajlanak. A régi republikánus csapattal ugyanúgy tele van a töke az embereknek, mint a demokratáknak és a republikánus vezetők is legszívesebben szabadulnának Trumptól, hiába nyernének vele biztosan választást. Az amerikai politikai elit simán elvolt eddig a húgyszagú állóvízben, kéz kezet mosott, szépen keresték a pénzt. Trump győzelme csak az országnak lenne jó, nekik nem...
Barna Zsolt
2024. január 06. 08:52
Egy ország külpolitikája, mindig annak belpolitikája függvényében értelmezhető. Nincs ez másként az USA vagy épp Magyarország esetében sem. Azzal a nem kevés kivétellel persze, hogy az USA egyelőre egy globális csendőr és autonóm hatalom, míg Magyarország csupán egy gyarmattest, amelynek a nép-nemzeti szuverinitása a nullához tendál. Ami pedig a bevándorlást illeti: - az őshonos amerikaiak rá fognak jönni, hogy a migráció csökkenti az esélyeiket a gazdasági jólétre, és kulturális értelemben véve, végzetes csapást fog mérni a keresztény és európai gyökerű identitásukra. Mert: ahogy az közismert vagy köztudott, a dolgok mindig az arányokon dőlnek el.
Lajoss
2024. január 06. 08:34
Mandis szakértő…😂😂😂
falcatus-2
2024. január 06. 07:50 Szerkesztve
stormy: ".. a szar mandiner motor miatt ketté kellett vágni. Ez is jó példa arra, milyen felesleges és idióta szabályokat állítottak fel..." Orwell ezt kérte a szerkesztő a zombi szerkesztő uraktól és hölgyektől, Ők meg gondolkodás nélkül, örömmel eleget tettek a nagy testvér óhajának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!