Szomorkodnak a szomszédban, amiért nem indul újabb eljárás Magyarország ellen

2024. január 19. 10:15

A Die Presse újságírója bírálta a belgákat, amiért soros elnökségük alatt nem indítják el a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben. A publicista attól fél, hogy a többi kormány, amely állítólag olyan szenvedélyesen elkötelezett a jogállamiság mellett, könnyen elbújhat a vétóprobléma mögé.

2024. január 19. 10:15
null

A Die Presse nyomtatott kiadása tudósítást közölt az Európai Parlament csütörtökön elfogadott határozatáról. A cikk élesen bírálta, hogy Hadja Lahbib belga külügyminiszter nyilatkozata alapján az Európai Unió Belgium soros elnöksége alatt nem fogja elindítani a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben. Mivel ebben az évben a belgákat júliusban Magyarország követi, ezen forgatókönyv alapján nem is indul majd eljárás 2024-ben.

Ezt is ajánljuk a témában

Oliver Grimm szerint hiába reménykedett bárki abban, hogy a következő hónapokban beindul a „projekt", nem érdemes bizakodni, mert Belgium mellett még ott van Robert Fico is, Szlovákia „populista, demagóg" miniszterelnöke, aki Orbán Viktor segítségére siethet.

De a többi kormány, amely állítólag olyan szenvedélyesen elkötelezett a jogállamiság mellett, könnyen elbújhat a vétóprobléma mögé

– írja a szerző, aki csalódottan megjegyezte, hogy az Európai Parlament 2018 szeptemberében indított már egy eljárást, és sokat elárul az Unióról, hogy a tizenkét EU-elnökség közül egy sem vette a fáradtságot, hogy további lépéseket tegyen az ügyben.

Érdekesség, hogy miközben Ausztria vezető sajtóorgánuma Magyarország megbüntetése mellett kampányol, a németek úgy tudják, Szlovákia mellett Ausztria sem támogatná az ország szavazati jogának elvételét.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antifleto
2024. január 19. 13:31
Grimm a cikk írója nagy mesemondó..
nempolitizalok-0
2024. január 19. 13:05
Na most ha valakik elbújnak, azok épp az osztrákok.
Intel
2024. január 19. 12:47
Az EP szavazati arányai mutatják milyen mértékben sikerült túlfutni a partvonalon. Az ellenségeink döntő fölényben vannak és kizárt, hogy az EP választás olyan fordulatot hoz ami az arányokat a javunkra módosítaná. Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani és ez nagyon nem megy. A nemzeti érdek az is, hogy nemzetközi szövetségi rendszerekbe ágyazva támogató hozzáállást tapasztaljon hazánk lakossága. Jelenleg sajnos jórészt csak szankciók és megvetés a részünk. Lehet hőbörögni, hogy így-meg úgy Soros és libsik de a tény az, hogy ki vagyunk golyózva és elvették az euro milliárdjainkat. Az nem teljesítmény, hogy mint valami részeges pernahajder belekötünk mindenkibe, kötözködünk mindenben és közben a nemzeti érdekre hivatkozunk. Legalábbis ezt igazolja vissza a világ. Ráadásul az egyetlen válasz amire képesek vagyunk még több hőbörgés és anyázás.
a straight cold player
2024. január 19. 12:32
,,miközben Ausztria vezető sajtóorgánuma Magyarország megbüntetése mellett kampányol, a németek úgy tudják, Szlovákia mellett Ausztria sem támogatná az ország szavazati jogának elvételét" Hol itt az ellentmondás? Ez az amit már minden gondolkodó ember lát, nevezetesen, hogy a nyugati demokráciákban a nagyon független sajtónak egyedül a valósághoz és az ott élő emberekhez nincs semmi köze! Még szerencse, hogy Magyarországon van egyedül propaganda sajtó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!