Egy józan hang! Terjed az őrület a harmadik világháborúról, de a vezérkari főnök hűti a kedélyeket

2024. január 26. 12:19

„Idén és jövőre is rendkívül kicsi az esélye és a valószínűsége annak, hogy Oroszország és a NATO között kitörne a háború” – állítja a litván fegyveres erők parancsnoka.

2024. január 26. 12:19
null

Miközben az európai tisztviselők egyre jobban tartanak attól, hogy Putyin megtámadja a NATO-t, a litván fegyveres erők parancsnoka higgadtságra int ezzel kapcsolatban, írja a Politico.

Idén és jövőre is rendkívül kicsi az esélye és a valószínűsége annak, hogy Oroszország és a NATO között kitörne a háború” – nyilatkozta Valdemaras Rupšys a litván Žinių Radijas rádiónak. A tábornok azzal egyetértett, hogy a körülmények változhatnak, ám jelenleg az orosz katonai erők nyugaton teljes mértékben Ukrajnára koncentrálnak, 

így nem jelentenek közvetlen fenyegetést.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter ennél kissé borúlátóbb; Brüsszelben, az uniós kollégáival folytatott megbeszélése előtt azt mondta, „meg vagyunk győződve egy valódi háború lehetőségeiről”. 

Rupšys tábornok válasza nem is késett sokáig, szerinte amikor katonai ügyeket kell megvitatni azokkal, akik kevésbé alkalmasak ezek átlátására, akkor „keletkezik némi zavar”, és egyben azt javasolta, hogy „a politikusok koncentráljanak a saját szerepükre és konkrét feladataikra”. Mindezek ellenére elismerően szólt az esetleges konfliktusra való felkészülés folyamatban lévő előkészületeiről, és sürgette egy könnyű és egy közepes méretű katonai dandár felállítását, valamint azok gyalogsági harcjárművekkel és harckocsikkal való felszerelését.  

Litvánia, Lett- és Észtország múlt pénteken megállapodott egy közös balti védelmi övezet létrehozásáról az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaikon. Ennek megfelelően 

Észtország a tervek szerint 2025 elejétől, hatvanmillió euróból hatszáz bunkert épít az orosz határszakaszán, 

Edgars Rinkēvičs lett elnök pedig felszólította a finn és a lengyel vezetőket, hogy országaikkal „a minél hatékony védelmi mechanizmus” érdekében csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. 

Mindeközben Vlagyimir Putyin csütörtökön először repült át a Balti-tenger felett, amióta az a finn és svéd csatlakozás révén lényegében „NATO-beltenger” lett; Kalinyingrádba, egy erősen militarizált orosz exklávéba utazott.

Amikor az elnök orosz régiókba látogat, ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezzel bármiféle üzenetet küldene a NATO-országoknak”, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette, a Kreml a balti államokban zajló katonai megerősítéseket Kalinyingrádra nézve veszélyként értékeli.

 

Nyitókép: Valdemaras Rupšys a vilniusi Dóm téren 2019. július 25-én. (Petras Malukas / AFP)

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 29. 17:31
Ha tippelnem kell, akkor ha neki háborúzni kell, akkor már nagyon nagy szarban vannak.
dirid1
2024. január 26. 20:42
A NATO lehet, hogy nagy veszteségek árán le tudná küzdeni Oroszország ellenállását. De akkor nem csak az orosz atomfegyverekkel kerülne szembe, hanem Kínával is és mindenki mással, aki azt támogatja vagy csak a nyugat ellensége. A harmadik világháború azt jelenti. Amikben a NATO veszítene.
dirid1
2024. január 26. 20:38
A harmadik világháború nem azt jelenti. Ha a NATO közvetlen konfliktusba keveredne Oroszországgal, akkor Kínával kerülne szembe.
kiss.istvan770
2024. január 26. 15:22 Szerkesztve
Ha a bankár-multi milliárdos maffia egyik szolgája (USA, GB, EU tagállam, stb.) valamilyen ürüggyel, pl. hamiszászlós művelettel kiprovokálja, akkor lehet világháború és a mainstream médiája azt hazudhatja, hogy Oroszország kezdte. 2014-es ukrajnai provokáció 2.0 verzió, - nagyban. Csak egy volt "szocialista" ország MiG-29-esére kell orosz felségjelet festeni és egy SZU gyártmányú bombát dobni egy nyugati városra. Az ukránok is ezzel próbálkoztak Lengyelországban, de önállóskodtak, még nem kaptak parancsot a maffiától.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!