A 2. világháború óta először újra mozgásban a német csapatok, külföldi bevetésre indul a Bundeswehr

2023. december 26. 17:12

A dandár bevetését 2025-2026-ra tervezik, míg a teljes telepítés várhatóan 2027-ben valósul meg.

2023. december 26. 17:12
null

A The Kyiv Independent értesülése szerint Németország és Litvánia december 18-án történelmi megállapodást kötött, melynek értelmében mintegy 4.800 német katonát telepít Litvániában, a határ megerősítése céljából, az Ukrajna elleni orosz agresszióra hivatkozva.

Ez lesz az első olyan eset, hogy Németország állandó katonai bázist hoz létre külföldön a második világháború után.

Hosszú távra terveznek

A német védelmi miniszter, Boris Pistorius történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást. A dandár bevetését 2025-2026-ra tervezik, míg a teljes telepítés várhatóan 2027-ben valósul meg. Litvánia tervei szerint a telepítés finanszírozására az ország GDP-jének 0,3%-át fordítja majd a következő néhány évben.

A politikai spektrumon belül egyetértés van abban, hogy Litvániát Oroszország fenyegeti, ezért növelni kell a védelmi kiadásokat 

– mondta Laurynas Kasciunas litván törvényhozó.

A litván lakosság túlnyomó többsége (82%) támogatja az állandó német telepítést, ezt állapította meg a december 19-én közzétett jelentés szerint.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Carsten Hoffmann/picture alliance via Getty Images
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. december 27. 07:43
A német katonák kemény legények, ha kell a Nato főleg őket hivja veszélyes terepekre. Fegyelmezettek, szakmailag jól képzettek, angolul is tudnak. Most jelentős forrásokat áldoz Németország a saját katonai védelmére is, ami nem éppen megnyugtató. Rájöttek, kell a fejlesztés az önvédelemre is.
Beszélgető
2023. december 27. 05:57
Sokan jósolgatják, hogy mikor kezdődik a világháború…. Nos, megvan a kiváltó esemény! A szláv belháború nem lenne soha világháború, de ha a németek oda pofátlankodnak a határra, akkor meggyújtanak egy szikrát!
pipa89
2023. december 27. 02:00
Bundeswehr? Németország? Értsem a Német Kalifátus? Mammon gyarmata? Ühüm. Jó. Csettintettek a tengerentúlon, hogy mehetnek az ukránok helyére. Fantasztikus. Most kell hozzá tapsolni?
llnnhegyi
2023. december 26. 21:25 Szerkesztve
Ukrajna romokban. 100% , hogy elveszitette háborút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!