Kissinger reálpolitikája nagyrészt arról szólt, hogy elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet

2023. november 30. 17:10

Teljesen téves elképzelés, hogy az amerikai izolacionizus működik egy többpólusú világban.

2023. november 30. 17:10
Ben  Shapiro
Ben Shapiro
X

Kissinger reálpolitikája nagyrészt arról szólt, hogy a legrosszabb forgatókönyvet a második legrosszabb forgatókönyv elfogadásával kerüljük el.

Vannak vele kapcsolatban jogos és valós kritikák: néha a szovjet szatellitállamok létrehozásának elkerülése érdekében förtelmes tevékenységeket támogattak (Indonézia kontra Kelet-Timor), néha rövid távon jól csinálták, de hosszú távon nem (Kína felé nyitás), néha figyelmen kívül hagyták az emberi jogok megsértését más prioritások érdekében (szovjet disszidens zsidók). Ezekkel és más kérdésekkel kapcsolatban komoly kritikák hangzottak el mind a bal-, mind a jobboldalról.

De Kissinger legalapvetőbb ideológiai kritikája – miszerint a külpolitika nem rossz és a még rosszabb közötti választások sorozata, és hogy létezik a „nemzetek családja”, ahol a „nemzetközi jog” uralkodik; valamint, hogy az amerikai külpolitikával hibái a problémák fő mozgatórugója, mintha egyetlen más országnak vagy államnak sem lennének önálló prioritásai; illetve, hogy az amerikai izolacionizmus valódi lehetőség egy többpólusú világban – teljesen téves.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: John MacDougall / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2023. december 01. 14:45
Ennyi ótvar hazudozást, mosdatási kísérletet az első , az USA-t nyíltan zsidó világuralomra használó alak érdekében csak egy shapiro volt képes. De majd jön a többi is, épül a "reálpolitikus" legendája. Aki szegény csak azt akarta hogy "a legrosszabb forgatókönyvet a második legrosszabb forgatókönyv elfogadásával kerüljük el." Aha. Majdnem megsajnáltam. Muhaha
MaBaker
2023. december 01. 09:44
Nocsak....már varjú a varjúnak is?
Hillary Clinton bázisdemokrata
2023. december 01. 07:42
Shapiro fanatikus cionista, háborús uszító, minek szemlézni?!
letsgobrandon-2
2023. december 01. 02:25
az USA-nak nagy volt az arca amíg az egész világ szarrábombázta egymást .. és csak murica ipara maradt sértetlen ..aztá már csak a proxy háborús szarkavarásból élnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!