Kiderült: Boris Johnson úgy gondolta, a koronavírussal a természet a maga módján gondoskodott az idősek sorsáról

2023. november 01. 06:47

Egy brit járványkezelési vizsgálat hozta felszínre a korábbi miniszterelnök egykori kijelentéseit.

2023. november 01. 06:47
JOHNSON, Boris

Boris Johnson volt miniszterelnök a koronavírus-járvány kezdeti időszakában azon az állásponton volt, hogy a járvánnyal „a természet a maga módján intézkedett az idősek sorsáról” – derítette ki, és osztotta meg egy, a járvány előzményeinek, következményeinek és kormányzati kezelési módjának feltárását célzó brit vizsgálat kedden.

A vizsgálat nyáron kezdődött Heather Hallett, az angol fellebbviteli bíróság nyugalmazott bírájának elnökségével, és várhatóan 2026-ig tart.

A második vizsgálati modul keddi munkanapján több részlet is napvilágra került azokból a jegyzetekből, amelyeket Sir Patrick Vallance, a brit kormány akkori tudományos főtanácsadója készített a kormányzati intézkedésekről a járvány korai szakaszában.

Az egyik ilyen feljegyzés szerint Boris Johnson 2020 nyarán azt az álláspontot vallotta, hogy 

„az időseknek bele kell törődniük sorsukba”, a fiataloknak pedig lehetővé kell tenni, hogy „élhessék az életüket, és a gazdaságot működésben kell tartani”.

Vallance egy másik, 2020 decemberi feljegyzése szerint Johnson egyetértett azokkal az alsóházi képviselőkkel, akik azt a nézetet hangoztatták, hogy a koronavírus-járvánnyal „a természet a maga módján intézkedett az idősek sorsáról”.

A második vizsgálati modul négy héttel ezelőtti nyitónapján Hugo Keith, a vizsgálóbizottság vezető jogtanácsosa elmondta: a 70 év feletti korosztály tagjainak halálozási kockázata tízezerszer magasabb volt koronavírus-fertőződés esetén, mint a 15 év alattiaké.

Keith elmondta azt is, hogy a számítások alapján azok, akik a koronavírus-megbetegedés szövődményeibe haltak bele, átlagosan több mint egy évtizedet veszítettek potenciális élettartamukból. Ez azt jelenti, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járvány első évében 1,5 millió potenciális életévet veszítettek el a koronavírus-fertőződés miatt kialakult betegségek szövődményeinek áldozatai.

Lee Cain, Boris Johnson akkori kommunikációs igazgatója a vizsgálat keddi meghallgatásán azt nyilatkozta: szerinte Johnson személyében nem a megfelelő miniszterelnök volt kormányon a koronavírus-járvány heveny kezdeti időszakában, a kormányfő ugyanis „ide-oda csapongott”, amikor kulcsfontosságú járványügyi kérdésekben kellett volna döntésre jutni.

A vizsgálóbizottság kedden meghallgatta Dominic Cummings-t, Johnson akkori főtanácsadóját, aki szerint 

a járvány korai szakaszában teljes volt a káosz a Downing Streeten, és annak idején mindenki döntésképtelennek tartotta a kormányfőt.

Boris Johnson tavaly júliusban mondott le a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Jon Super

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. november 01. 20:48
Ilyen hitvány gazemberek az ukránok haverjai.
panir
2023. november 01. 12:24
Aljas féreg.
KBA98
2023. november 01. 11:32
Ez a szemetet miért nem küldik el dolgozni? Milyen gyomra van annak a nőnek, aki ezzel koitál?
auditorium
2023. november 01. 10:30
A természet a biofegyverkutatók segitségével próbál enyhiteni a demográfiai robbanáson, mert főleg magatehetetlen, krónikus betegségben szenvedő idősek mentek el, a nyugdijintézetek "örömére". Pontos statisztikával sajnos nem rendelkezünk, hogy az inységben szenvedő, túlszaporodott Harmadik világban hányan haltak meg Covidban. Lehet, hogy nagyon kevesen, de akkor itt a "természet nem gondoskodott" a maga módján, hogy Boriszt idézzem, hanem inkább a fejlett ipari országokban okozta kb. 15 millió embernek a halálát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!