Szakértő a Mandinernek: Működésképtelen kormánykoalíció alakulhat Lengyelországban

2023. október 16. 05:58

A szakértő szerint a lengyel parlament sorsa a közepes városokban dőlhetett el.

2023. október 16. 05:58
Ungvári Ildikó

A vasárnap éjszakai exit poll eredmények alapján hiába szerezte meg a szavazatok többségét a 2015 óta kormányzó PiS, szinte biztos, hogy nem fognak tudni kormányt alakítani.

Hogy mit tudunk eddig, azt összefoglalónkból megtudhatja!

Bár a hivatalos eredmények legkorábban hétfő délután, vagy kedd délelőtt fognak releváns információkkal szolgálni, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hétfő hajnalig még nem összeszámolt külföldi szavazatok szintén nem a kormánypártnak fognak kedvezni. Zeöld Zsombor Lengyelország-szakértő értékelte a választási eredményeket.

Ezt is ajánljuk a témában

A lengyelországi parlament két kamrából áll össze: az alsó- és a felsőházból. A felsőházba 100, az alsóházba, vagyis a Szejmbe 460 képviselőt választanak, és ahhoz, hogy valaki kormányt alakítson abszolút többségre, vagyis 231 képviselői pozícióra van szükség.

Nem jöttek be a PiS számításai

„Ezt a 231-es számot az elmúlt kampányidőszak során soha egyik pártnak sem sikerült önállóan elérnie, és bár a közvélemény-kutatások mindig a PiSt hozták ki győztesen, azt előre lehetett tudni, hogy a kormányzáshoz koalícióra lesz szükség” – mondta a szakértő, aki szerint a PiSnek a jelenlegi 200 mandátumával szinte lehetetlen, hogy a többi pártból megszerezze a maradék szükséges 31 lépviselőt. Hozzátette, tovább ront a párt helyzetén, hogy a kicsivel több mint 600 ezer külföldi szavazat – amelyeket 24 órán belül meg kell számolni – várhatóan szintén nem a PiSnek fog kedvezni az előző választásokból kiindulva.

„2019-ben a PiS 24 százalékot ért el a külföldi szavazók körében, míg a hazai támogatottsága 44 százalék volt. Az akkor az országon belül 27 százalékos támogatottságot szerző PO pedig külföldön 39 százalékot kapott” – idézte fel az előző választási statisztikát magyarázatképpen. 

A megszerzett mandátumszámtól függően a PiS választási kalkulusában az is benne lehetett, hogy kiélezett helyzetben például a Konföderáció képviselőit „veszi meg”. Ez viszont a jelenlegi helyzet alapján nem tűnik járható útnak, mert a Konföderáció támogatottsága nagyon alacsony. A választási matematikát nézve elméleti lehetőség, hogy a harmadik legtöbb mandátumot szerzett Harmadik Utat keresik meg – a Lengyelország 2050 és a Lengyel Néppárt (PSL) szövetsége azonban biztos résztvevője egy baloldali kormánykoalíciónak, így nem áll érdekükben a PiS-szel egyezkedni. 

„Különösen igaz ez a PSL esetében, amely az elmúlt években azzal vesztett sokat a támogatottságából és hitelességéből, hogy gyakorlatilag bárkivel összeállt a hatalom megszerzése érdekében” – állítja a szakértő. 

Két ellentétes párt, ellentétes stratégia

A két legesélyesebb párt, a Jog és Igazságosság párt (PiS), valamint a Polgári Platform (PO) két ellentétes stratégiát használt a szavazók megszólítására. Míg a PiS arra apellált, hogy biztos pártválasztóit az urnákhoz csábítsa, a PO esetében ennél összetettebb volt a helyzet. 

A 2019-es választási eredmények rámutattak, hogy 2015-höz képest szavazói 31 százalékát elveszítette a Donald Tusk vezette PO. 

A párt 2023-ban időben felismerte, hogy egyedül nem tud kormányt alakítani, ezért volt, hogy gyakorlatilag saját maga ellen kellett kampányolnia – magyarázza a szakértő a furcsa helyzetet.

Azokat például, akik átpártoltak volna a Harmadik Úttól hozzájuk, arra kellett kérni, hogy ne szavazzanak a PO-ra, hiszen félő volt, hogy a lehetséges szövetséges így nem éri el a pártszövetségekre vonatkozó 8 százalékos küszöböt, és nem jut be a parlamentbe. 

Emellett mindkét nagy párt komoly lejáratókampányt folytatott a másikkal szemben. Míg a kisebb pártok politikai programmal készültek, a PiS Tusk, a PO pedig Kaczyński személye ellen kampányolt.

A közepes méretű városokban dőlhetett el a választás

A részvételi arányok és a helyi statisztikák azt mutatják, hogy a mérleg nyelve a közepes méretű városokban billenhetett el. Míg az ország keleti, délkeleti részén, a kisebb településeken, falvakban a PiS, a nyugati területeken és a nagyvárosokban az ellenzék a népszerűbb. A választási eredmények azt mutatják, hogy idén jobban mozgósították a városi, nyugaton és délen élő szavazókat.

Ami még szintén érdekes, hogy míg a Konföderáció a fiatal férfiakon kívül azokra épít, akik a szociális kiadások csökkentését támogatják, a Baloldal a nőket szólította meg – úgy látszik, nagyobb sikerrel. 

Létrejöhet egy hosszú távon működésképtelen kormánykoalíció

A jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik tehát, hogy a három baloldali párt, vagyis a PO, a Harmadik Út és a Lewica (Baloldal) alakíthat közösen kormányt. Csakhogy ez is olyan helyzetet hozhat, amely középhosszú távon (két éven belül) egy előrehozott választást idézhet elő. 

A PO választási kampánya leginkább a PiS leváltásáról szólt, konkrét programmal nem igazán készültek. Ráadásul a három párt több kérdésben is komoly ellentétben áll egymással, ami igencsak megnehezítheti a kormányzást. 

Maga a kormányalakítás sem fog gyorsan megoldódni. Andrzej Duda elnök először feltehetően a legtöbb mandátumot megszerző pártot, a PiSt fogja felkérni kormányalakításra, akinek két hete lesz a többség megszerzésére. A baloldali koalíció csak ezután a két hét után kap lehetőséget.

A szakértő szerint több fontos minisztérium is van, amelyeknek az irányítása nem mindegy, ki alá fog kerülni az új kormányban. A PO választási ígéreteinek gyors teljesítése szempontjából a legfontosabb az igazságügyi miniszter személye lesz.

„Bár a hivatalos végeredményre még akár napokat is várni kell, a jelenlegi eredmények egyértelműen Donald Tusk személyes győzelmét mutatják, aki jó esélyekkel számít a miniszterelnöki pozícióra” – összegezte Zeöld Zsombor.

A választás napján készült élő eredményváró műsorunkat itt nézheti vissza:

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI, Wojtek RADWANSKI / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bokréta1
2023. október 16. 23:17
A lengyeleknek végre megjött az eszük. Jól döntöttek, elindulhatnak azon az úton, amiről nem is lett volna szabad letérniük. Magyarországon ez még időbe fog telni.
ertönszena
2023. október 16. 18:57
A lengyelek elb...ták ezt. Kaptok hitelpénzt a szabadságotokért cserébe, seggfejek.
istvanpeter
2023. október 16. 14:25
Nagyon úgy tűnik, hogy Európában csak Magyarországon van valódi nemzeti egység és igazi demokrácia.
ekeke1
2023. október 16. 10:26
tusk nemrég még a hivatalosan konzervatív európai néppárt vezetője volt,tavaly még a hódmezővásárhelyi futobolondnak is eljött Magyarországra kampányolni. Most meg a kormányzati pozíció érdekében a bolsevikokkal áll koalícióban,globalista módon. Tipikus moslek,de hát Varsó főpolgármestere ,valami rafael,az ottani karigeri is majdnem köztársasági elnök lett , úgyhogy nem kell nagyon csodálkozni az eseményeken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!