Hamis képet adhat az eddig feldolgozott lengyelországi szavazatok eredménye?

2023. október 16. 13:44

Szakértő válaszolt a Mandinernek, igaz-e a feltételezés, hogy eddig többnyire a PO-szimpatizáns településeken számolták össze a szavazatokat.

2023. október 16. 13:44

Több mint 50 százalékos feldolgozottságnál járnak a vasárnapi lengyelországi választásokon leadott szavazatok. A késő esti exit poll eredmények öt százalék körüli PiS győzelmet, és egy lehetséges PO – Harmadik Út – Lewica kormánykoalíciót jósoltak. 

Hétfőn kora reggel óta már nyilvánosak az eddig feldolgozott részeredmények is, amelyek, bár egyelőre a becsültnél kedvezőbb eredményeket mutatnak a jelenlegi kormánypárt számára, még mindig egy kormányváltást vetítenek előre. 

Okozhatnak-e komoly meglepetést a még fel nem dolgozott szavazatok?

Egyes források szerint megfigyelhető, hogy eddig magasabb a feldolgozottsági arány az ország nyugati részén és a nagyvárosokban, ahol tudni lehet, hogy a PO a népszerűbb. Ezzel szemben a PiS-párti keleti kisvárosokban, falvakban több helyen még a húsz százalékot sem éri el a megszámolt szavazatok aránya.

Rosonczy-Kovács Mihályt, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatóját arról kérdeztük, hogy a feldolgozottság függvényében változhat-e még jelentősen az eredmény, illetve mit lehet kiolvasni a jelenlegi számadatokból. 

A szakértő kérdésünkre elmondta, hogy az adatok vegyesen érkeznek az ország különböző pontjaiból. Hozzátette, hogy vannak olyan nagyvárosok, ahol magasabb a feldolgozottság, de olyan, egyértelműen a PO által uralt városok is, ahol jóval lassabban halad a szavazatok összeszámolása, mint az országos átlag. Ugyanez igaz a másik oldalra is.

Elmondta, a PiS győzelme szinte borítékolható, tehát ahogyan az exit poll is megjósolta, a jelenlegi kormánypárt fogja a legtöbb mandátumot megszerezni, és várhatóan megpróbálhat kormányt alakítani. A feldolgozottság nagyjából 20 százalékos állása óta megfigyelhető ugyanakkor egy tendencia, mely szerint a PiS lassan esik vissza, a PO pedig lassan erősödik. 

„Kérdés, mekkora lesz a százalékos különbség a két párt között, de elsősorban csak kommunikációs szempontból. Az igazi kérdés a mandátumok aránya lesz” 

– hangsúlyozta. Hozzátette, a PiS várhatóan 190 és 208 közötti mandátumot fog összegyűjteni a 460 fős szejmben. Utóbbi esetben nem elképzelhetetlen, hogy az Andrzej Duda államfő által kinevezett kormány bizalmat kaphat. Előbbi esetben jóval kevésbé lehet valószínűsíteni. 

Hozzátette, a két nagypárt mandátumarányán túl több további kérdések is felmerülnek. 

Az egyik legfontosabb, hogy a Harmadik Út két pártja, hogyan osztozik a mandátumokon. 

A PiS szempontjából vizsgálva: a PSL-lel elképzelhető koalíció, a Lengyelország 2050-nel  szinte kizárt. 

A választás napján készült élő eredményváró műsorunkat itt nézheti vissza:

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

 

 

 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. október 16. 23:53
"Timmisovich a hohol 2023. október 16. 19:41 Egyre valószínűbb, hogy az európai demokratikus értékeket," Lopás, hazugodázs, gender, migráció, USA érdekek üvegyöngyért és buksisimogatásért kiszolgálása a választók vérével-verejtékével, ahogy ez nulandisztánban is olyan f444szán bejött, ugye?
B_kanya
2023. október 16. 23:52
"Timmisovics a hohol 2023. október 16. 19:44 Sehol a világon nem egyetlen párt dön(ött) a választási szabályokról, " Hát ugye a Fidesz-KDNP ugyanúgy nem egy párt ahogy a maszopszadesz kétharmad sem volt az. És ők az önkormányzati választást mennyi idővel a választás előtt írták át? Mondjuk a demokraták mikor wellneseztek? A választási törvény bizottsági vitáján vagy az Alaptörvényén?
Tommaso
2023. október 16. 19:44
Sehol a világon nem egyetlen párt dön(ött) a választási szabályokról, ahogy egy sportversenyen sem az egyik induló futó egyedül, így Lengyelországban sem, -- kivéve ORBÁN DIKTATÚRÁJÁT.
Tommaso
2023. október 16. 19:41
Egyre valószínűbb, hogy az európai demokratikus értékeket, és a jogállamiságot képviselő Donald Tusk vezette ellenzéki koalíció alakíthat majd kormányt. Orbánnak meg marad a magyarfaló BALOLDALI Fico, bár mivel ő koalicióra kényszerül, a leendő közös kormányprogram még nem tisztázott. Több millió szlovák nem szeretne közös határt a területrabló Orosz Birodalommal. Ennek pedig csak egy létező és szuverén Ukrajna szabhat gátat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!