Gyémántok, fűtőtestek, gombostűk is betiltva– készül az újabb EU-s szankciós csomag

2023. október 23. 15:52

Ez lenne a tizenkettedik.

2023. október 23. 15:52

Ahogy arról az Euobserver is beszámolt, érkezik az EU 12. szankciós csomagja, melynek középpontjában a gyémántok állnak. Még pénteken egy európai diplomata arról beszélt, hogy a Hetek csoportjának (G7) nyugati szövetségesei készen állnak arra, hogy a következő napokban bejelentsék az orosz gyémánttilalmat. Hozzátették, a G7-tilalmat Belgiummal – Antwerpenben található a világ legnagyobb gyémántkereskedelmi központja – és az Európai Bizottsággal közösen dolgozták ki.

Azonban a 12. csomagba „szürreális” elemek is bekerülhetnek. Litvánia például

 többek között javasolja a fűtőtestek, szögek, gombostűk és varrótűk Oroszországba irányuló exportjának betiltását.

Utóbbi javaslatot nem tudta szó nélkül hagyni az orosz külügyi szóvivő sem, aki hangosan kacagott a hír hallatán. Marija Zaharovának az egy évvel korábbi szankciók bejelentése jutott eszébe, amikor az ismertetés pillanatában kínai üzletemberekkel volt találkozója.

Zaharova felidézte, hogy kínai partnerei hangos nevetésben törtek ki akkor, mert azonnal megértették, hogy

 az újabb szankció újabb lehetőség a számukra, 

írta le az orosz külügyi szóvivő Telegram-csatornáján, aki egyben emlékeztetett arra is, hogy a japán személygépkocsik importját is kínai márkákkal helyettesítették.

A szóvivő bejegyzésében arra is kitért, hogy „elképzelni is ijesztő, hogy milyen hisztéria kezdődik a kínai kötőtű- és gombgyártók között, ha tudomást szereznek Litvánia »orosz ipari kapacitások lerombolására« irányuló terveiről”.

Beindult a mémgyár

A litván felvetést azonban nemcsak az orosz külügyi szóvivő parodizálta ki. A közösségi médiában is megjelentek olyan bejegyzések, melyben többek között azt írták, hogy a szankció esetleges alkalmazását követően „a kötőtűk csak az európai elit számára válnak elérhetővé az Európai Parlament ülésein”, utalva arra a svéd belügyi biztosra aki Von dr Leyen egyik beszéde alatt látványosan belefeledkezett a kézimunkájába.

A vonatkozó megjegyzést alább tekinthetik meg:

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
F1950
2023. november 09. 16:58
A jakutföldi gyémántok elsősorban nem koronaékszernek valók, jóllehet találtak értékes köveket is. Az EU ismét lábon lövi magát, mert az orosz gyémánt nagy részét megmunkáló szerszámok készítéséhez használják. Éjjelente izzadnak, hogy új szankciókat találjanak. Beismerik, hogy az únió egy fércmű. Gombostűvel kell egyben tartani, Ezért tiltják az exportot.
Pandaka pygmaea
2023. november 09. 14:01
:D:D hát az eu tényleg egy komplett bolondokháza.
tikkadt-szocske
2023. november 09. 13:48
Ezenkívül követeljük, tiltsák be azonnal a káposztagyaluk orosz exportját az EU- ból. És pakk, minden orosz éhenhal.
Weszter
2023. október 25. 07:41
Miért nem volt már az első szankciós csomagban a gyémánt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!