Elszabadult a feminizmus Izlandon, sztrájkot hirdettek „a nemek közötti bérszakadék” miatt

2023. október 24. 12:20

A szervezők arra ösztönöztek minden nőt, hogy kedden tagadják meg a fizetett munkát, illetve ne végezzenek háztartási munkát sem.

2023. október 24. 12:20
null

Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök nők tízezreit szólította föl országában, hogy kedden tagadják meg a munkát a nők egyenjogúságának nevében – számolt be a BBC a kormányfőt idézve.

A kvennafrít, azaz a nők szabadnapját a nemek közötti bérszakadék és a nemi alapú erőszak, illetve diszkrimináció elleni tiltakozásként hirdették meg az izlandi nők körében. A miniszterelnök szerint különösen érintettek azok a szakmai területek, ahol a legtöbb munkavállaló nő, mint például az egészségügy és az oktatás.

„E napon nem fogok dolgozni, és azt várom, hogy a kabinetben lévő többi nő is tegyen hasonlóan” – mondta Jakobsdóttir.

A szervezők arra ösztönöztek minden nőt, hogy kedden tagadják meg a fizetett munkát, illetve ne végezzenek háztartási munkát sem,

hogy ezzel hívják fel a figyelmet a társadalmi hozzájárulásuk fontosságára. Továbbá felszólították a férfiakat, hogy támogassák a kezdeményezést, és a sztrájk ideje alatt vállalják át a nők munkáját.

„Még nem értük el a nemek közötti teljes egyenlőségre vonatkozó céljainkat, és még mindig küzdünk a bérszakadék ellen, ez pedig 2023-ban elfogadhatatlan” – jelentette ki Jakobsdóttir.

Az izlandi kormány korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy felszámolja a nemek közötti bérszakadékot 2022-ig.

Izlandon először 1975-ben sztrájkoltak a nők azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet, milyen fontos szerepet játszanak a nők a gazdaságban. Az akció hatására a következő évben törvényt fogadtak el a férfiak és nők egyenlő bérezéséről. Az idei volt azóta a hetedik alkalom, hogy a nők sztrájkba léptek az egyenjogúságért.

A Világgazdasági Fórum listája szerint a nemek közötti egyenlőség megvalósítása terén már 14 éve folyamatosan Izland teljesít a legjobban a világon.

(MTI)

***

Nyitókép: Christoph Burgstedt / Science Photo Library / AFP. Illusztráció

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petya-806
2023. október 24. 14:21
Hm! Izlandon most éppen nem akar kitörni valamelyik, csak bizonyos alkoholmennyiség elfogyasztása után kimondható nevű vulkán?
Karvaly
2023. október 24. 13:43
Na igen, ez a legnagyobb különbség az eredeti és a mai feminizmus között: a szüfrazsettek az egyenlő jogokért harcoltak, ma a teljesítménytől független egyenlő bérért (és természetesen csak ott, ahol ezzel ők járnak jól - például azért véletlenül sem tiltakoznak, hogy a bírói szakma el van nőiesedve, így a válóperes ügyeket is tipikusan női bírók tárgyalják, ahogy női bányászokat vagy kukásokat sem akarnak egyenlő arányban). Amit akarnak, az lényegében a kommunizmus - pont bele is illeszkedik a mai baloldali ideológiába.
kbs-real
2023. október 24. 13:35
Rendben. Szerdán pedig a férfiak tesznek hasonlóan. Jó lesz nagyon.
survivor
2023. október 24. 13:30
Izlandnak nagyon hiányzik a jó palesztin fasz... Egy fél M kellene oda...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!