Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Kína és az oroszok között nyit Amerika felé Mongólia

2023. augusztus 05. 15:30

Elmélyíti az Egyesült Államokkal való kapcsolatait Mongólia, különös tekintettel az országban található ritkaföldfémekre.

2023. augusztus 05. 15:30
Mongolian traditionnaly dressed with horses running in a group in the water, Bashang Grassland, Zhangjiakou, Hebei Province, Inner Mongolia, China

Folytatódik Kína és az Egyesült Államok fokozódó versenyfutása a globális befolyásért. Washington most közvetlenül Kína szomszédsága felé nyit: a hatalmas területű, ám csekély lakosságú, Kína és Oroszország között fekvő Mongóliával keresik az együttműködés lehetőségeit – írja az Euractiv.

Luvsannamsrein Oyun-Erdene mongol miniszterelnök Washingtonba látogatott, ahol találkozott Kamala Harris amerikai alelnökkel. 

Mongólia gazdag a modern gazdasághoz és iparhoz elengedhetetlen ritkaföldfémekben, valamint rézben is. 

A mongol vezető szerint e természeti kincsekkel kapcsolatos együttműködésről tárgyaltak az amerikai féllel.

Mint elmondta, Mongólia tárgyal Elon Musk Tesla-vezérrel is a lehetséges beruházásokról és együttműködésről. A kormányfő a jövőben külön elutazna Kaliforniába is, hogy az amerikai tech óriások vezetőivel tárgyaljon.

A mongol miniszterelnök ugyanakkor figyelmeztetett arra: „Attól tartok, egy új hidegháború nagyon más lesz, sokkal nehezebb, mint az első hidegháború. Nem tudunk elviselni egy új hidegháborús helyzetet”.

Oyun Erdene felhívta a nagyhatalmak vezetőinek figyelmét, hogy legyenek felelősségteljesebbek, 

és kerüljék el a világ nemzeteire és a nemzetközi gazdaságot sújtó drasztikus következményeket.

Az Egyesült Államok vezetése az elmúlt időszakban különös figyelmet fordított Kína szomszédságára, hogy ellensúlyt tudjanak képezni Kína növekvő hatalmával, valamint a formálódó kínai-orosz szövetséggel szemben.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intruder
2023. augusztus 08. 18:47
Le se szarná Mongóliát a fasiszta nagyhatalom, ha csak lovak meg kumisz lenne ott.
rasdi1
2023. augusztus 06. 14:48
Egy szárazföldi "Kuba"?
blazeusz
2023. augusztus 06. 14:24
Mi van? Miért akar megszűnni Mongólia? Ez valami libsi agymenés és így akarnak vezekelni az egykori birodalom garázdálkodásaiért?
connorj
2023. augusztus 06. 09:35
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Mong%C3%B3lia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!