Százmillió eurós támogatást nyújt az EU Észak-Macedóniának

2023. július 10. 13:28

A pénzügyi forrás hozzájárul majd az ország 2023-as és 2024-es finanszírozási szükségleteinek fedezéséhez.

2023. július 10. 13:28

Az Európai Unió tagországainak európai ügyekért felelős tanácsa jóváhagyta, hogy az Európai Unió legfeljebb 100 millió euró (mintegy 38 milliárd forint) makroszintű pénzügyi támogatást nyújtson Észak-Macedóniának.

Az uniós tanács közleménye szerint a támogatás azért indokolt, mert az összeg hozzájárul majd az ország 2023-as és 2024-es finanszírozási szükségleteinek fedezéséhez, támogatva mind a költségvetési fenntarthatóságot, mind a strukturális reformokat, segíti ezenkívül Macedónia gazdasági stabilizációját és reformprogramját.

A támogatás kölcsönök formájában áll majd Észak-Macedónia rendelkezésére, amelyeket két részletben biztosít az Európai Unió. A kifizetések azonban olyan szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függnek, amelyeket a feleknek egyetértési megállapodásban kell rögzíteniük. 

Az egyetértési megállapodás a szakpolitikai reformokra összpontosít majd a költségvetési kormányzás javítása érdekében,

valamint az adópolitika, a közberuházások kezelése, a köz- és magánszféra közötti partnerségek, az üzleti környezet, az állami támogatások átláthatósága, az energiahatékonyság, az igazságszolgáltatás reformja és a korrupció elleni küzdelem területeire.

„A makroszintű pénzügyi támogatás folyósításának előfeltétele, hogy Észak-Macedónia tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok tiszteletben tartását” – fogalmaztak.

A kifizetések feltétele továbbá a meglévő IMF-program végrehajtásában elért pozitív eredmények felmutatása is.

A határozat a hivatalos kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(MTI)

Nyitókép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. július 10. 18:02
ez is a mi pénzünk? Ursula megérett a kötélre!
pipa89
2023. július 10. 14:39
Vajon mit kérhetett cserébe S. Sanyika? Ők lesznek a legújabb Koszovó, ha az eredeti besül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!