Stockholmba költözik az iraki svéd nagykövetség a zavargások után

2023. július 21. 15:42

Közben Rijádban és Teheránban is bekérették a svéd diplomácia képviselőit.

2023. július 21. 15:42

Az iraki svéd nagykövetség Stockholmba költözik egy nappal azután, hogy tüntetők megtámadták a bagdadi intézményt – írja a Al Jazeera. „A nagykövetség működését és külföldi személyzetét biztonsági okokból ideiglenesen Stockholmba helyezték át” – írja a svéd külügyminisztérium.

Szaúd-Arábia és Irán bekérette az országában működő svéd diplomáciai képviseletek vezetőit tiltakozásul az ellen, hogy Stockholm engedélyezte a Korán meggyalázására irányuló cselekményeket. A szaúdi külügyi tárca csütörtök esti közleménye szerint

„tiltakozó jegyzéket adnak át a svéd ügyvivőnek,

amelyben felszólítják a stockholmi hatóságokat, hogy tegyenek meg minden azonnali és szükséges intézkedést e szégyenletes cselekmények megszüntetése érdekében”.

Rijád arra reagált, hogy csütörtökön a svéd hatóságok által engedélyezett újabb Korán-gyalázást hajtott végre a stockholmi iraki nagykövetség előtt egy Svédországban tartózkodó iraki menekült, aki többször megtaposta és széttépte a muzulmán szent könyv egy példányát, bár előzetes bejelentése ellenére nem égette el azt.

Az elkövető június végén már elégette a Korán egy példányának néhány oldalát Stockholm legnagyobb mecsete előtt az iszlám egyik legszentebb ünnepe, az íd al-adha (áldozati ünnep) kezdetén és a szaúd-arábiai éves zarándoklat végeztével, ami heves diplomáciai reakciókat váltott ki a muzulmán világban, különösen Rijádban.

Irak csütörtökön elrendelte a bagdadi svéd nagykövet kiutasítását, és visszahívta saját svédországi képviselőjét,

reagálva az újabb stockholmi Korán-gyalázásra, amely miatt tüntetők megtámadták és felgyújtották a bagdadi svéd nagykövetséget.

Az iraki hatóságok azt is bejelentették, hogy felfüggesztik a svéd Ericsson távközlési óriásvállalat működési engedélyét.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2023. július 21. 21:09
Mi a p...nak ezeknek bármilyen nagykövetség a mohamedán országokban? Az összesnek ott tanyázik valamilyen képviselője náluk, odahaza is van kivel szétveretniük a nagykövetségüket -- bár igaz, ázsiában olcsóbb erre a verő-erő.
Vata Aripeit
2023. július 21. 19:28
Nagyon bonyolult dolgok ezek. Most akkor az Irakban lévő svéd nagykövetség, ami azért volt Irakban, mert volt Irakban svéd nagykövetség, ami elköltözött stocholmba, ahol az Irakba látogató svéd embereket segíti stockholmban, vagy Irakban megszünt a svéd nagykövetség, tehát nincs olyan Irakban, hogy svéd nagykövetség. Olyan mintha az amerikai magyar nagykövetség budapesten lenne, nem amerikában, vagy mi van? A sok eső miatt össze lettem zavarodva.
figyelő4322
2023. július 21. 18:27
Nem kedvelem a muszli vallást, de különösen a dzsihádistákat, akik azt erőszakkal akarják terheszteni nyugaton, és a keresztényeket kutyáknak tekintik. Persze ha a SAJÁT országaikban tesznek akármit is, ahhoz semmi közöm. Jelenleg viszont háborút folytatnak ellenünk, és a töketlen libernyákok még segítik is őket!
zrx8
2023. július 21. 18:07
Mandi, mikor tanítjátok már meg a gyakornokotokkal, hogy nincs olyan, hogy "iraki svéd nagykövetség" ? Olyan van, hogy "Irak stockholmi nagykövetsége" és olyan is van, hogy "Svédország bagdadi nagykövetsége". De az "iraki svéd nagykövetség" ugyanolyan értelmetlen, mint amikor azt mondjuk a sofőrnek, hogy "itt nekünk kell elsőbbséget adni a szemből jövőnek"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!