Magyarország nem akar az EU-hoz tartozni Jean Asselborn szerint

2023. július 07. 10:26

A luxemburgi külügyminiszter úgy véli, az uniós szerződések ellentétben állnak Orbán nacionalista és illiberális téziseivel.

2023. július 07. 10:26
O'Shea Michael
O'Shea Michael
The Spectator

 Putyin hatalma megtört – jelentette ki Jean Asselborn a német Die Weltnek adott interjújában.  A luxemburgi külügyminiszter azt is kifogásolta, hogy egyesek erőddé akarják tenni az EU-t a menekültkérdésben. Arra a kérdésre, hogy jobb lenne-e Európának, ha Magyarország és Lengyelország miniszterelnöke nem ülne többé az EU asztalánál, Asselborn azt válaszolta, hogy az uniós szerződések ellentétben állnak Orbán nacionalista és illiberális téziseivel, amik ezen buknak meg. Magyarország Orbán alatt olyan ország volt és marad, amelyet úgy kell „magunkkal rángatnunk” az Európai Unióban, hogy alapvetően nem akar hozzánk tartozni, mondta Asselborn.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. július 11. 10:33
Aki, az EU átalakításán, javításán fáradozik, kritikusan áll az EU-hoz, az nem az EU ellensége. Annak fontos az EU jövője. Az EU-val szembeni kritikátlan hozzáállás az EU tönkretételének stratégiája. A DK az EU ellensége!
mostlysilentobserver-2
2023. július 10. 14:31
"A luxemburgi külügyminiszter úgy véli, az uniós szerződések ellentétben állnak Orbán nacionalista és illiberális téziseivel." A nacionalizmus egy mindenki dolgába belepofázó, magát felsobbrendunek tartó etnikum miatt vált szitokszóvá. A nacionalizmus nem bun, és amúgyis elég nyitott a világ ahhoz, hogy akinek nem tetszik, hogy egy ország az egy nemzeté, az szabadon elmehet a picsába, nem kell megvárni, hogy mindenki más hozzá alkalmazkodjon. Ha pedig elfogadjuk, hogy a "liberális" szó mostmár végleg azt jelenti, amire jelenleg használják, akkor valóban illiberális. Ha viszont egy stabil társadalmat/civilizációt kívánunk magunknak, akkor a "mindenkinek mindent szabad"-nak bizony határt kell szabni, mivel a másik oldalon az emberek JOGAIT is védeni kell, kulonben szabadság = anarchia, az meg nem fog mukodni. A jogok tehát felelosséggel járnak, és a mai "liberálisok" úgy is kizárólag a saját jogaikról picsognak, hogy kozben nem vállalnak felelosséget azért, hogy mások jogait tiporják.
Akitlosz
2023. július 10. 13:35
Azért fogják rá a vörösök a narancssárgákra, hogy azok nem akarnak az EU-hoz tartozni - pedig de igen - hogy élezzék a különbséget és megszerezzék az EU pártiak szavazatait. Egyik politikai párt sem képviseli a Brexitet, még csal népszavazást sem erről. Az egy személyes Brexit párt is csupán a Fidesz trükkje volt, a fickót megvette a Fidesz.
Akitlosz
2023. július 10. 13:31
"Magyarország nem akar az EU-hoz tartozni Jean Asselborn szerint" Csak nem Magyarország dönt erről, hanem csak az államhatalom. A narancssárgák akarnak az EU-hoz tartozni, ráadásul a vörösök is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!